Најновије

БОШКО ОБРАДОВИЋ ОТВОРЕНО ПРОТИВ ЕВРОИНТЕГРАЦИЈА: Није тачно да је Савез за Србију за ЕУ!

Да ли је Савез за Србију проевропски или не? Шта значи када један од четворице лидера Савеза јасно и гласно каже да "није тачно" да се СзС бори за учлањење у ЕУ? 

Бошко Обрадовић (Фото: Јутјуб)

Ова питања отворена су након што је бивши лидер, а садашњи члан ДС-а Драган Шутановац јуче казао да је на седници ГО изравно речено да је СзС проевропске оријентације, на шта му је лидер Двери Бошко Обрадовић одговорио: "То није тачно".

- Донели смо одлуку да настављамо борбу за демократске изборе, без обзира што смо у бојкоту за следеће. Није одлука била да нећемо да разговарамо са представницима ЕУ, да нећемо са Мекалистером, мислим да смо направили грешку и када смо одбили да будемо у парламенту кад је он долазио. Јер то је изворна политика ДС. Разумем Двери, и они ће сигурно имати проблем када се Медведев буде обраћао у Скупштини, сигуран сам да ће имати проблем да објасне свом чланству и својим бирачима зашто не слушају Медведева, а ја имам проблем када не разговарамо са представницима ЕУ. Мислим да је експлицитна ствар и речено је код нас на Главном одбору да је Савез за Србију проевропски савез који се бори за учлањење Србије у ЕУ - казао је Шутановац гостујући на Н1.

Обрадовић је на то моментално узвратио: "То није тачно", што је први пут да неко из СзС одлучно негира стремљење ка Европској унији.

Демократска странка и Двери део су Савеза за Србију, иако различитих политичких ставова, али уједињени у тежњи да једног дана дођу на власт. Да различити политички ставови о важним темама могу да буду камен спотицања указивали су како поједини опозициони политичари, тако и познаваоци политичких прилика, а што се и јуче показало. Изгледа да су и унутар СзС били и сами свесни тога, али и да су на вешт начин пронашли излаз када су усвајали свој програм од 30 тачака. Наиме, у њему се нигде експлицитно не спомиње рад на уласку Србије у Европску унију, али се два пута (у тачки 1 и у тачки 10) спомиње уређење државе, доношење закона о раду "у складу са европским стандардима".

Обрадовић јуче није за "Блиц" желео да појасни своје "то није тачно", а ни лидер ДС Зоран Лутовац није желео да даје изјаве тим поводом.

На питање да ли је СзС за улазак Србије у ЕУ или не, потпредседник Странке слободе и правде Борко Стефановић рекао је за "Блиц" да "све пише у 30 тачака".

- То је главни задатак сад - казао је он.

Ипак, посланица ДС Александра Јерков се јасно успротивила Обрадовићу.

"Нисмо допустили ни Вучићу да нас клеветама, нападама и лажима ућутка и спречи да мислимо својом главом, нећемо ни Бошку Обрадовићу. Не због себе, него због свих, чланова ДС због оних који су ДС водили и оних који их воде", написала је она на Твитеру.

Клачар: ДС не може да дође до изражаја

Директор Цесида Бојан Клачар каже да је ДС унутар СЗС у специфичној ситуацији.

- ДС је једина странка која активно заговара ЕУ. Остали су или десница или центар, а ДС не може да дође до изражаја јер су и Двери и ССП и Народна странка хомогени. У ДС постоји разлика у мишљењима која се јавно исказује, али се и поштују одлуке које се доносе на страначким органима. Чини се да ће сви у СзС или профитирати ако буде успеха или бити у проблему ако дође до неуспеха јер функционишу по систему спојених судова - каже Клачар.

Додик прокоментарисао Вучићев став о КиМ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА