Најновије

ЕРДОГАН СЕ НЕ ОБАЗИРЕ НА РУСЕ: Турске снаге кренуле у офанзиву на Манбиџ! (ВИДЕО)

Док турске снаге настављају офанзиву источно од реке Еуфрат, Анкара је сада као циљ поставила освајање Манбиџа, стратешког града с арапском већином, који је под контролом Сиријских демократских снага - СДФ од 2016. године.

Манбиџ (Фото: Јутјуб)

Војници сиријске Владе мобилизовани су близу Манбиџа, након што је СДФ у последњи моменат, посредством Москве, постигао договор с Дамаском да се одбрани од турске операције.

У уторак је мала јединица сиријских војника ушла у Манбиџ, први пут од 2012. године, док снимци на друштвеним мрежама приказују наоружаног војника лојалног Влади како подиже сиријску заставу на зграду у центру града.

Тешке борбе настављају се осми дан турске операције против курдских бораца на североистоку Сирије.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је циљ војне акције да се уклоне курдске снаге из граничног подручја и формира "сигурна зона", где би се вратили милиони сиријских избеглица.

Нагласио је да ће се операција завршити када Анкара направи ову "сигурну зону" од сиријског Манбиџа до границе са Ираком. 

"Када се очисти зона од Манбиџа до Ирака, која обухвата 350 километара, када будемо могли успоставити сигурну зону, операција ће завршити. Али до тог момента, ниједна сила нас не може зауставити."

Турски министар спољњих послова Мевлут Чавошоглу рекао је да ће Анкара одговорити на америчке санкције због војне операције у Сирији, додавши да су све претње и санкције против Турске неприхватљиве, преноси Ројтерс.

Говорећи у парламенту, Чаовошоглу је рекао да Турска очекује да се амерички Конгрес одрекне свог "штетног приступа" те да су везе Анкаре и Вашингтона на критичној тачки. 

Додао је и да ће ове поруке пренети америчком потпредседнику Мајку Пенсу када дође у Анкару. 

'Нећемо прогласити примирје'

Ердоган је раније поручио председнику Сједињених Америчких Држава Доналду Трампу како Турска никад неће прогласити прекид ватре на североистоку Сирије, објавила је турска телевизија НТВ.

Разговарао је с новинарима по повратку из азербејџанске престолнице Бакуа те навео како се настављају разговори с Вашингтоном и Москвом око сиријских градова Кобане и Манбиџ.

Додао је како "није негативно" да сиријска војска уђе у Манбиџ све док нема курдских бораца у том подручју.

Председник Турске је, такође, истакао како је поручио америчком колеги да Анкара "неће преговарати с терористичком организацијом" те како је то био одговор на Трампову понуду посредовања.

"Они [САД] нам кажу да прогласимо примирје. Ми никад не можемо прогласити примирје док Турска није протерала терористичку организацију са своје границе. Они на нас врше притисак да прекинемо операцију. Ми имамо јасан циљ, не брину нас санкције", истакао је Ердоган по повратку из Азербејџана.

Пошто је Дамаск успоставио пуну контролу над курдским градом Манбиџом у коме су се разместиле јединице лојалне Башару ал Асаду у сам град јуче током поподнева ушли су и Руси.  Прочитајте ОВДЕ   све детаље.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА