Најновије

РУС УШАО У НАПУШТЕНУ АМЕРИЧКУ БАЗУ У СИРИЈИ И ПОЧЕО ДА СНИМА: Хајде да видимо како су Американци живели (ВИДЕО)

Човек који говори руски језик објавио је јуче снимак напуштене америчке базе на северу Сирије, истог дана кад је Русија објавила да су њене снаге ушле у регион, пише “НБЦ њуз”.

На снимку се чује како човек каже: “Хајде да видимо како су Американци живели”. Видео је постављен на друштвене медије из празне базе код Манбиџа у покрајини Алепо, око 25 километара од турске границе.

Пуковник америчке војске Мајлс Кагинс, главни портпарол америчке кампање у Сирији, потврдио је да је Манбиџ евакуисан у оквиру “намерног повлачења са североистока Сирије”, након што је председник Доналд Трамп наредио окончање америчког присуства у том подручју. Трамп је прошле недеље рекао да ће се Сједињене Државе повући са курдских територија на северу Сирије и да се неће мешати у турску инвазију, која сматра курдску милицију непријатељском и повезује је са антивладиним побуњеницима у Турској.

Америчко повлачење, које је очистило пут турској инвазији, нашироко је осуђено у САД и шире због напуштања курдских Сиријских демократских снага, главног савезника у региону у борби против Исламске државе. Курдске снаге су се бориле за секуларну владу у Сирији, али након турске инвазије нису имале избора него да потраже помоћ од сиријског председника Башара ал Асада, којег подржава Русија.

Руско Министарство одбране је јуче саопштило да су руске снаге ушле у осетљива подручја у Сирији и да патролирају дуж турске границе да спрече сукобе између турских и сиријских снага.

Вашингтон планира повлачење свих 50 нуклеарних авио-бомби из Турске. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц/ Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА