Најновије

ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ ПОЧИЊЕ 2021. У ЦРНОЈ ГОРИ! Ово су шокантне тврдње америчких и европских стручњака!

Повод за сукоб биће одлука Доналда Трампа да САД напусте НАТО пакт и покушај Русије да преузме контролу на Балкану, тврде геополитички стратези.

Црна Гора (Фото: Влада Црне Горе)

Oви велики глобални сукоб, који може да прерасте и у трећи светски рат, почеће 2021. године у Црној Гори, прогнозирају амерички и европски стручњаци.

Непосредан повод за овај сукоб биће одлука председника САД Доналда Трампа да напусти НАТО пакт и покушај Русије да преузме контролу над Балканом. Стратези из Вашингтона истичу да би се америчка војска у том случају повукла из Европе, остављајући своје снаге само у већим базама, после чега би чланице ЕУ требало да направе 'европску војску'.

Киднаповање премијера

У анализи 'Европска безбедност у кризи', коју су радили експертска група 'Корбер полиси гејмс' и Међународни институт за стратегијске студије, наводи се да би тензије могле да почну неколико месеци после Трамповог реизбора.

"Након одлуке САД да напусте НАТО пакт уследили би сукоби у једној од држава Западног Балкана која је чланица НАТО, а које би започели акцијом проруских снага, насилним преузимањем власти и киднаповањем премијера. Наоружана група, потпомогнута проруским опозиционим партијама, окупираће парламент, тражити напуштање НАТО и понављање парламентарних избора. Након тога почињу да се шире протести по држави. Премијер, који се налази у кућном притвору, позива ЕУ и НАТО да интервенишу. Десетине официра руске обавештајне службе улазе у државу и крећу према главном граду да подрже протесте. Стратешке морске луке на Медитерану блокирају руски војни бродови...", прогнозира се у анализи коју је пренео 'Спутњик'.

Стручњаци, надаље, указују на то да би Трамп своју одлуку правдао изјавом да је НАТО застарео.

"Америчко Министарство одбране и врховни командант за Европу потврдили би да ће бити повучене америчке војне снаге, укључујући и одбрамбени систем за заштиту од напада нуклеарним пројектилима. Руски председник Владимир Путин искористио би то како би успоставио систем 'једнаке и недељиве сигурности на континенту' и предложио би нови европски сигурносни уговор. Америчке снаге би након новембра 2021. у Европи биле присутне само у важним војним базама, као што је 'Рамштајн' у Немачкој. Европске чланице НАТО након тога најављују самит у Брижу, на коме би размотриле могућност стварања нове европске сигурности и одбране", пише у студији на којој су радили експерти из САД, Француске, Немачке, Пољске и Велике Британије.

Лош сценарио

Коментаришући ове наводе, бивши потпуковник КОС Љубан Каран каже да амерички стратези увиђају да је била велика грешка што НАТО нису укинули одмах након распада Варшавског пакта како су обећали.

- Агресивним наступом натерали су Русију да се боље наоружа. У трку се укључила и Кина јер се и она осетила угроженом. На помолу су војна повезивања, посебно Русије и Кине према НАТО. Овај сценарио представља дезинформацију која треба да уплаши чланице ЕУ како би повећале новац који уплаћују за НАТО. Сценарио је лош јер алудира на Црну Гору, која нема стратешки значај да би иницирала сукоб сила - закључује Каран.

Турци спремају санкције Америци! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА