Најновије

АСАД ПОРУЧИО СВЕТУ: Не желимо Курдистан у Сирији! Курди прихватили споразум о примирју!

Споразум о прекиду ватре на североистоку Сирије је неодређен, оценила је виша саветница сиријског председника Башара ал Асада, Бураина Шабан.

Сиријска војска (Фото: Јутјуб)

Споразум о прекиду ватре на североистоку Сирије је неодређен, оценила је виша саветница сиријског председника Башара ал Асада, Бураина Шабан.

Она је истакла да Дамаск не може да прихвати нови ирачки Курдистан у Сирији.

Шабан је додала да је Дамаск предузео "важне кораке" са Сиријским демократским снагама, предвођеним Курдима, али да има још питања која не могу одједном да буду решена.

Турска и САД договориле су данас петодневно примирје на североистоку Сирије, како би курдским снагама било дозвољено да се повуку, након чега ће операција "извор мира" у потпуности бити обустављена.

То је договорено током разговора потпредседника САД Мајка Пенса са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом у Анкари.

Турска је 9. октобра, два дана након Трампове одлуке о повлачењу америчких трупа, покренула операцију "Извор мира" на северу Сирије која је почела ваздушним нападима на курдске снаге.

Анкара је навела да је циљ операције да се створи "тампон зона" ради заштите турске границе, у коју би сиријске избеглице могле да се врате из Турске.

Курди прихватају споразум о примирју

иријске демократске снаге прихватиће споразум о примирју са Турском и учиниће свеw што је неопходн да би он био примењен, изјавио је данас командант тих снага предвођених Курдима, Мазлум Кобани.

Кобани је рекао да је споразум само почетак и да помоћу њега неће бити постигнути циљеви Турске.

Он је додао да је споразум оганичен на део сиријске границе са Турском између градова Рас ал-Аин (на курдском Кобани) и Тал Абјад.

Прочитајте ОВДЕ како САА гомила оружје на северу Сирије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА