Најновије

НОВЕ ПРОГНОЗЕ ПРИШТИНСКИХ МЕДИЈА: Нова влада у Приштини без Српске листе је немогућа!

Нова приштинска влада не може да буде формирана без Српске листе и Аљбин Курти ће морати ту странку да уврсти у свој кабинет, пише приштински Зери.

Приштинска скупштина (Фото: Јутјуб)

Курти је, наиме, раније рекао да представници Српске листе неће бити део његове владе, а у међувремену је већ разговарао са Ненадом Рашићем из српске коалиције Слобода.

Уколико би хтео да у владу уведе Србе из неке друге странке, према косовском уставу, пише Зери, Курти ће морати да добије одобрење странке која представља ову заједницу у парламенту, а то је, напомињу, у овом случају Српска листа.

Уколико би одлучио да у владу ипак уведе неког Србина ван Српске листе, то значи да би за то обавезно морао да добије сагласност Српске листе, која је на изборима освојила свих десет посланичких места.

- Чак и експерти за политицка питања кажу да је избегавање Српске листе у влади немогуће и да ће Курти бити обавезан да Српску листу уврсти у нову владу - прецизира Зери.

Лист подсећа да се у тачки 3, члан 96. косовског устава јасно прецизира расподела министарстава мањинским заједницама.

- У случају да влада има 12 министарстава биће најмање један министар из српске заједнице и један министар из било које друге невећинске заједнице на Косову. Ако у влади буде више од 12 министара, у том случају она ће имати трећег министра, који ће представљати једну од невећинских заједница на Косову - пише у уставу, пренео је Зери.

Ово је амерички став по питању поделе или разграничења! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА