Најновије

ПУПОВАЦ БРУТАЛНО ОДГОВОРИО КОЛИНДИ: Сви ратни злочинци морају да одговарају пред судом!

Предедник СДСС, Милорад Пуповац, изјавио је да се слаже са свима који позивају на процесуирање ратних злочина, али не и са тим да се врши притисак на правосуђе и народ замени судове.

Предедник СДСС, Милорад Пуповац (Фото: Јутјуб)

Пуповац је на тај начин одговорио председници Колинди Грабар Китаровић, која је јуче у Вуковару критикујући спорост правосуђа рекла у процесуирању ратних злочина рекла да би они требало да слушају народ, што Пуповац сматра једностраним заговарањем правде.

"Ми се слажемо са сваким ко позива да се процесуира ратни злочин према коме год они били почињени и ко год их починио - било припадници хрватске војске и полиције или цивили, било припадници српских војних формација за време рата или цивили. Оно с чиме се не слажемо је да се врши притисак на правосуђе и правосудне институције и да народ замени судове и да имамо својеврсне народне судове какве смо имали након Другог светског рата", рекао је Пуповац новинарима на представљању кампање Српског народног већа "Да се боље разумемо".

Додао је да ти судови нису могли бити праведни тада и не верује зашто би логика народних судова била боља него логика отворенога суђења, али без притисака.

Рекао је и да из српске заједнице нема јавне кампање за суђења за ратне злочине нити јавних или каквих других притисака, али да из хрватског већинског народа има и кампања и јавних притисака, као и обезвређивања онога што је до сада направљено на суђењима за ратне злочине.

Нарушавање атмосфере мира и обновљеног поверења није нешто што ће СДСС подржати, казао је Пуповац.

"Председница Републике сасвим сигурно као институција може да комуницира с другим институцијама на начин на који оне комуницирају једна с другом. Нарушавање мира и атмосфере мира и обновљеног поверења у појединим срединама као што је Вуковар, али и у целој Хрватској, сасвим сигурно није нешто што ће СДСС подржати", поручио је Пуповац.

Иако је, подсетио је, загребачки Жупанијски суд потврдио да је почињен злочин над српским цивилима у Груборима, ослободио је оне који су годинама били пред судом.

"У ствари у којој јако добро знамо где је почињен злочин, ко су жртве, како су страдале и ко би могао бити одговоран за то - ништа се неће догодити", казао је Пуповац.

То су, додао је, грађани Хрватске и ако Хрватска има логику грађанскога суверенитета и ако су све жртве страдања у ратним злочинима једнаке, онда би председница Републике требала водити рачуна и о тим жртвама као и онима у Вариводама, Гошићу, Уздољу, Голубићу, Мокром пољу.

Што се тиче СДСС, за њега је сваки злочинац онај који је починио ратне злочине у Широкој Кули где је убијено 11 цивила.

"Припадници српских паравојних формација који су злочин починили - они су за нас ратни злочинци и нечасни људи", казао је Пуповац, који је и посланик у Сабору.

"Али и они који су прикривали злочине у Груборима и врше притисак на хрватско правосуђе за нас су у најмању руку нечасни људи, а можда неки од њих ратни злочинци. То је мој одговор председници Републике.Тако бих ја судио и говорио кад бих био на њеној позицији. Не бих заговарао једнострану праведност", закључио је Пуповац.

Грабар-Китаровић је јуче у Вуковару изјавила "да би правосуђе пре свега требало да слуша народ".

Данас је у Биограду на мору појаснила ту изјаву прецизирајући да је притом мислила да народ бира власт и да власт припада народу.

Прочитајте ОВДЕ какав је скандал избио у хрватском Сабору.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА