Најновије

ШИПТАРСКИ ЛИДЕР КУРТИ ОПЕТ ПРОВОЦИРА: ЗСО мртво слово на папиру!

Аљбин Курти, лидер Покрета Самоопредељење који је освојио највише гласова на изборима на КиМ, каже да нови преговори с Београдом треба да подразумевају три принципа - да нема договора без дијалога, да нема дијалога с мапама око територија и да се око мапа побрину експерти за демаркацију границе, а не политицари.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Он је за најновији борој београдског недељника НИН рекао да је косовски председник Хашим Тачи радио противуставно док је преговарао с председником Србије Александром Вучићем око територија, јер за међународне преговоре и споразуме, како је рекао, мандат имају влада и премијер, који полажу рачуне скупштини, а не председник.

- Ми ћемо тражити интерпретацију Уставног суда за његову политичку делатност. Његова каријера је на заласку - рекао је Курти.

Према његовим речима, идеја о Заједници српских општина (ЗСО) се "не може остварити", зато што је противуставна, као и да Срби сва своја права грађанска и национална треба да остваре кроз институције Косова.

- Ја сам спреман и вољан да чујем захтеве о правима грађана, али не и апетите Београда о територијама - истакао је Курти.

- Уставни суд Косова је 23. децембра 2015. године прогласио да је ЗСО у супротности са Уставом Косова у 23 члана. Притом, ниједан Србин са Косова није протестовао, него само Београд - додао је Курти.

Он је рекао и да Устав Косова предвиђа да се за министре у влади из редова мањина добије одобрење од представника те мањине у Скупштини.

- То у овом случају може бити Српска листа, али не мора да буде по сваку цену њихов члан - навео је Курти и додао да нема проблем са странком Српска листа зато што је српска, него због тога што, како каже, није странка.

Ово је амерички став по питању поделе или разграничења! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА