Најновије

АМЕРИЧКИ КОМАНДОСИ БЕСНИ: Они су нам веровали, а ми смо издали то поверење

Неки од часника специјалних снага сад који су се борили раме уз раме с Курдима против ИД, кажу да дубоко жале због наредбе Трампа да напусте Сирију.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Када су се прошле године амерички командоси и њихови курдски савезници нашли под нападом прорежимских снага у Сирији, одговорили су силовито. У противнападу су наводно убили више од 200 бораца, углавном руских плаћеника који су се борили за сиријски режим.

Ова војна акција, у којој су учествовали чак и стратешки бомбардери Б-52, показала је до које мере САД озбиљно схватају одбрану савезника у борби против Исламске државе. Али, само годину и по дана касније америчке снаге се налазе усред општег повлачења из Сирије, након што је амерички председник Доналд Трамп наредио да се склоне с пута турској инвазији на регију Сирије под курдском самоуправом.

Неки од часника специјалних снага који су се борили раме уз раме с Курдима против Исламске државе, док су их покривали амерички авиони, сад кажу да дубоко жале због наредбе да их напусте.

"Они су нам веровали, а ми смо издали то поверење. То је мрља на савести Америке", рекао је један војник који је сарађивао с Курдима у северној Сирији у телефонском разговору за Њујорк тајмс.

"Мене је срамота", рекао је други војник, који је такође ратовао у северној Сирији.

Обојица су инсистирали на анонимности како не би сносили последице због своје отворене критике.

Иако је амерички министар одбране Марк Еспер инсистирао на томе да Америка "није напустила Курде", иако је недуго након тога признао да је Трамп наредио потпуно повлачење и да је Турска игнорисала његову молбу да заустави офензиву, један амерички специјалац је за Си Ен Ен рекао да се ради о "издаји".

"Прилично је ружно оно што се догађа. Желимо да им пружимо подршку. Не желимо да их оставимо у овој ситуацији", додао је тај неименовани војник, који се борио у Сирији.

Да су војне старешине које су се бориле у Сирији бесне потврдио је и један амерички званичник за Си Ен Ен.

И док су се Американци повлачили на положаје далеко од границе с Турском, могли су само да гледају како курдски борци иду на исту ту границу како би је одбранили од Турака. Наредбе су биле јасне: пустите Курде да се сами бране.

Ови војници се, разумљиво, тешко мире с наредбом да оставе своје саборце с којима су ослободили Манбиџ, Раку и последња упоришта дубоко у долини Еуфрата, уз границу с Ираком.

Заједно су живели у истим пустињским базама, делећи оброке и опасности, пише Њујорк тајмс. Помагали су у евакуацији рањених курдских борац и тела убијених.

Кад је Трамп прошле године у зиму напрасно, преко Твитера, најавио повлачење америчких снага из Сирије, саветници су га ипак успели наговорити да повуче наредбу. Али, овог пута је штета, изгледа, непоправљива.

Изласком САД из Уговора ИНФ на руске железнице се враћа “Баргузин”! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА