Најновије

ХРВАТСКО ЛУДИЛО МОЗГА! КИТАРОВИЋЕВА И ПЛЕНКОВИЋ О ЋИРИЛИЦИ: Још нису сазрели услови за тако нешто!

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић у петак је коментарисала одлуку вуковарског Градског већа о ћирилици.

Колинда Грабар Китаровић и Андреј Пленковић (Фото: Јутјуб)

Грабар-Китаровић је рекла да је у овом тренутку битно да још нису сазрели услови за ћириличне плоче и слично, да најпре треба решити велике ствари, а затим учинити кораке који ће "омогућити свима да остваре нова радна места".

"У овом тренутку још нису сазрели услови за ћириличне плоче с обзиром да и Уставни закон о правима националних мањина предвиђа да сва та права морају бити у сврху суживота између већинског хрватског народа и мањина, односно да треба поштовати права већинскога хрватског народа", тврди Грабар-Китаровић, пренела је Хина.

"Радила сам у мирним реинтеграцијама, могу рећи да су постигнути резултати већи него што се неко надао. Хрвати и Срби, који су тада имали довољно храбрости, договорили су се о заједничком животу, а Хрватска је прва показала да не жели више рат, него је пристала на неке услове иако ја верујем да се то могло решити и другим путем", навела је она.

Како је устврдила, хрватско државно вођство је потврдило да не жели рат, већ да жели мирну државу и суживот са Србима и другим националним мањинама.

Огласио се и хрватски премијер Андреј Пленковић који је поручио из Брисела како у Вуковару треба водити политику која иде према смиривању тензија, помирењу, суживоту, бољем разумевању већинског хрватског народа с припадницима српске мањине.

О јутрошњем инциденту у вуковарском Градском већу казао је да "има премало информација", јер је био на састанку Еуропског савета.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава направио је раније данас инцидент на седници Градског већа Града Вуковара, када је на под бацио предлог статута Вуковара на ћирилици.

Передлог статута му је дао одборник СДСС-а Срђан Колар, након одлуке Већа да се нису се стекли услови за равноправну употребу ћирилице у Вуковару.

На статуту који је Колар предао Пенави наслов је био исписан ћириличним писмом, док је поднаслов на латиници на коме пише "Да се боље разумемо", што је и наслов кампање Српског народног вијећа која има за циљ скидање стигме са ћирилице, преноси загребачка Н1 телевизија.

Пенава је претходно изјавио да нису, како је рекао, испуњени потребни предуслови да би се увела посебна права у оквиру равноправне употребе језика и писма српској мањини у Вуковару.

Мининстарство културе забринуто због инцидента у Вуковару! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА