Најновије

У ДИЛУ С РУСИМА? Премијер Словеније дао подршку за градњу нуклеарке Кршко 2

Словенски премијер појаснио да је то једини начин да Словенија испуни циљеве на подручју смањивања гасова.

Кршко (Фото: Јутјуб)

Словенски премијер Марјан Шарец је поновио да сматра важним да се Словенија одлучи за градњу новог блока нуклеарке у Кршком, што је пре две седмице изјавио приликом посете тој нуклеарки.

“Словенија из Кршкога добива 40 посто електричне енергије у укупној биланси, потрошња струје ће се у будућности повећавати, а требамо и самосталност у снабдевање струјом за будући развитак“, казао је Шарец у разговору за државни тв сервис, поводом прве годишњице мандата његове владе, преноси Хина.

Као додатни разлог зашто заговара нуклеарну енергију против које су еколошка удружења, појаснио је да је то једини начин да Словенија испуни постављене циљеве на подручју смањивања стакленичких гасова, након што се затворе еколошки неадекватне термоцентрале.

За градњу другог блока нуклеарке у Кршком "занимају се Американци, Руси, али и други", казао је Шарец који је прошлог седмице ту тему отворио и у разговору с руским премијером Димитријем Медведевом, приликом службене посете Москви.

Могућност продужења лиценце

Шарец је оценио да би до коначне одлуке о градњи нуклеарке, након које би се расписао међународни тендер могло проћи и до десетак година, али да је већ сада о томе потребно размишљати и доносити решења.

Нуклеарка Кршко има дозволу за рад до 2023. године, када истиче 40 година од почетка њеног дјеловања, али и могућност продужења лиценце за рад од два пута по десет година, што значи да би престала радити 2043. године, а до тада би се у Кршком поставио други блок.

Енергетски стручњаци упозоравају да би Словенија унапријед морала осигурати образовање 400 до 500 инжењера специјализираних за рад у нуклеарки, те осигурати складиштење радиоактивних елемената "старе" нуклеарке након њене декомисије.

Шарец води петочлану коалицију левице и центра, формирану након што релативни победник прошлогодишњих избора, председник Словенске демократске странке (СДС) Јанез Јанша није успео осигурати коалицијске партнере за десну владу.

Шарецова влада формално је мањинска, али јој већину у парламенту путем посебног партнерског уговора осигурава Левица (Л), странка коју по програму и циљевима успоређују с грчком Сyризом.

Прочитајте ОВДЕ  зашто се Немци свађају.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА