Најновије

БАЗДУЉ СВЕ ОБЈАСНИО: Балкан је на ничијој земљи! Он се налази између интереса Немачке, Турске и Русије (ВИДЕО)

"Русија у Србији има једну тачку у Европи до које јој је стало и покушава да одржи ту ситуацију, док је Европска унија сама крива за ту ситуацију јер је пропустила више прилика да проактивно делује на Балкану", рекао је писац Мухарем Баздуљ поводом посете руског премијера Дмитрија Медведева Београду.

Мухарем Баздуљ (Фото: Јутјуб)

Баздуљ истиче да се Балкан налази на ничијој земљи између интереса Европске уније, односно Немачке, с једне стране и интереса Русије и Турске с друге.

"Србија је вероватно земља која према Русији има највеће симпатије. Када год нека чланица ЕУ има интензивније односе са Русијом, попут Словеније или Мађарске, то изазива аларм. Србија још није јако притиснута да усклади своју политику са Бриселом, тако да Руси овде имају једну тачку у Европи до које им је стало и они покушавају да одрже такву ситуацију", казао је Баздуљ.

Коментаришући наводе да је потребан већи ангажман ЕУ на Балкану, он оцењује да је Европа сама крива јер је пропустила неколико прилика да проактивно делује у региону.

"Било је занимљиво да Македонија која је учинила све, до саме промене имена државе, да добије датум за почетак преговора, онда им је то одложено. Онда је Бојко Борисов рекао: 'Шта је проблем, има их два милиона, толико има Софија'. А читав Балкан са 16 милиона се празни ка тој Европи, уместо да примаују те људе. Чини ми се да је Балкан на ничијој земљи између интереса ЕУ, односно Немачке и Русије и Турске", објашњава он.

Када је у питању тзв. Косово и идеја о подели, Баздуљ каже да му се чини да је администрација председника САД Доналда Трампа у једном тренутку помислила да би то могла да буде пречица за решење проблема тзв. Косова.

"Проблем тзв. Косова не постаје лекаши, није данас лакше решив него пре 20 година, у неком тренутку неко је помислио да би била лакша пречица. То би било компликовано јер то нису границе као што су колонијалисти цртали лењиром у Африци. На сваком квадратном метру живе неки људи. Чини ми се да мирна размена територија не постоји, у историји не можете навести пример тога. То увек подразумева макар контролисани конфликт", напомиње Баздуљ.

Он пита како спровести подеку Косова, то јест разграничење, а спречити инциденте.

"Тешко ми је замисливо да се спроведе нека одлука која би ту ситуацију ставила ад акта", додаје писац.

"Нови шеф европске дипломатије је рекао да ако Индија, Кина и Русија не признају Косово, то није права државност. Та независност се клацка", каже Баздуљ.

Коментаришући поређење тзв. Косова са Каталонијом, Баздуљ каже да када би би ироничан, рекао да би да је срећан што су одложили Ел Класико јер би могло да буде репризе Максимира и утакмице између Црвене звезде и Динама.

"Каталонски сепаратизам није потпуно угушен. Националне тензије и даље тињају и можда оно што се десило код нас, почетком деведесетих, нису неке балканске стварти како су нас убеђивали. То је нешто што је скоро универзално", каже Баздуљ.

Он подсећа на тезу коју је Дејан Јовић изнео у својој књизи, а која каже да се СФРЈ није распала због национализама, већ због мањка централне власти која би те национализме обуздавала. Повлачећи паралелу са Каталонијом, додаје да верује да неће доћи до даље радикализације јер постоји нека држава као неки механизам.

Прочитајте ОВДЕ шта Дмитриј Медведев доноси Србији.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА