Најновије

БОЈНО ПОЉЕ НА УЛИЦАМА ГЛАВНОГ ГРАДА КАТАЛОНИЈЕ: Полиција преузела контролу у Барселони! Демонстранти разорили град (ВИДЕО)

Каталонска и шпанска национална полиција преузеле су ноћас контролу над улицама Барселоне и других каталонских градова и растерале демонстранте који су шест сати блокирали град.

Ноћашњи нереди на улицама Барселоне (Фото: Јутјуб)

Демонстранти су гађали полицију камењем, циглама, петардама и другим предметима. Повређено је око 100 људи, а ухапшено 27.

После нереда и протеста више од пола милиона људи – у Барселони мирно. Хиљаде студената, који су из пет градова Каталоније пешачили до главног града регије, сукобили су се са полицијом при покушају да уђу у зграду шпанске националне полиције.

Улице Барселоне претвориле су се у бојно поље, где су више од шест сати трајали сукоби заговорника независности Каталоније с полицијом у којима је повређено најмање  50 особа.

У центру града запаљене су ватре и постављене барикаде, полиција је гуменим мецима одговарала на нападе демонстранта који су их засипали камењем. Каталонска полиција позвала је становнике да остану код куће.

"Потребно је разликовати мирне демонстрације синдиката од насиља радикалних група. Надлежне институције обављају свој посао како би осигурали јавни ред. Полиција брани народ од насиља", рекао је шпански министар унутрашњих послова Фернандо Гранде Марласка.

Грађани који се противе независности Каталоније, критикују премијера Педра Санчеза што није увео ванредне мере и траше хитно сузбијање насиља.



Вишедневни немири су наступили након пресуде каталонских власти које су осудиле девет сепаратиста на затворске казне од девет до 13 година због организовања референдума о независности 2017. који је забранио уставни суд и проглашења републике Каталоније.

Током неколико дана протеста, у Барселони је приведено 128 особа, а 207 полицајаца је повређено.

Прочитајте ОВДЕ шта Доналд Трамп каже о примирју у Сирији.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА