Најновије

ЏОНСОН НАПРАВИО ЗБРКУ СА ПИСМИМА: Велика Британија пред највећим изазовом у историји! Да ли ЕУ 31. октобра остаје без једне чланице?

Британска влада је у складу са законом затражила продужење рока за излазак из Европске уније првобитно планиран за 31. октобар.

Борис Џонсон (Фото: Јутјуб)

Британски премијер Борис Џонсон послао је писмо којим тражи продужење рока за излазак из Европске уније, што је била његова законска обавеза. Уз ово је послао још два у којима је појаснио ово прво, али и своје противљење било каквом одлагању изласка крајем овог месеца. Европска унија ће започети консултације, а онда након гласања у Лондону идуће недеље донети одлуку.

"Захтев за продужењем је управо стигао. Почећу консултације с лидерима ЕУ како да реагујемо", рекао је председник Европског савета Доналд Туск.

"Био је ово веома кратак и нормалан састанак 27 амбасадора ЕУ како би покренули наредну фазу ЕУ ратификације договора. То је све што могу да кажем о овом састанку. Председник Туск ће се о другим стварима консултовати", поручује Мишел Барније, главни преговарач ЕУ за Брегзит.

Опозициони лидери у Лондону тврде како се премијер понаша непримерено, као и да договореним планом доводи у опасност Велику Британију.

"Он је детињаст. Закон је врло јасан, морао је да потпише једно писмо у складу са законом, а он се понаша детињасто, и мислим да ако, иако мислим да се то неће десити, због тога што је урадио с писмима, за 11 дана напустимо ЕУ без договора, онда ће он сносити сву одговорност", сматра лабуриста и министар за Брегзит владе у сенци Кир Стармер.

"Када се овај закон нађе пред нама, оно што ћемо ми покушати да урадимо, на нормалан начин, је да предложимо амандмане како бисмо видели да задовољава наше критеријуме. Али имамо проблем да ово постаје фундаментално питање о будућности наше економије. Да ли желимо да наставимо да идемо с планом Бориса Џонсона који нас одваја од нашег највећег трговинског партнера и дерегулације наше економије, умањивања радничких права, потрошачких и осталих права? Не, то не желимо", став је министра финансија владе у сенци Џон Мекдонел.

Уједињени конзервативни фронт се нада да ће ипак на крају план премијера Џонсона бити усвојен и да ће Унија бити напуштена 31. октобра. Овоме се нада и Оливер Летвин, главни кривац за продужење британске агоније који подржава премијерове намере.

"Апсолутно подржавам владу све док буду ишли даље с овим законом и договором, ја ћу их подржавати, ја ћу гласати за њега, као што сам три пута гласао за Терезу Меј јер мислим да је то права ствар за нашу земљу, а то је да изађемо на уредан начин", поручио је Летвин који је посланик у британском парламенту.

"Унија жели да је напустимо и имамо уговор који нам допушта да напустимо. Ми ћемо је напустити до 31. октобра, имамо могућности и начине да то урадимо. Ризик изласка без договора се појачао јер не можемо да гарантујемо да ће Европски савет стварно и прихватити ново продужење", каже министар за Брегзит Мајкл Гоув.

Тако ће након свега британски медији, али и јавност добити још једну шансу да наредне недеље расправљају о историјским заседањима и датумима. Добар део њих ће баш као и лидер Брегзит партије Најџел Фараж тражити да што пре буду одржани општи избори како би се коначно пресекао овај Гордијев чвор звани Брегзит.

Прочитајте ОВДЕ шта је Путину водиља приликом вођења међународне политике.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА