Најновије

НОВА ПРОВОКАЦИЈА ШИПТАРА! Курти не планира договор са Београдом, јер тврди да Србија тзв. Косово и Албанију гледа "војним двогледом"

Потенцијални премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да му договор са Београдом није међу приоритетима, а Србији поручује да би требало да се суочи са сопственом прошлошћу, "уместо да на тзв. Косово и Албанију гледа војним двогледом".

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Курти је рекао да формирање владе очекује у року од месец дана, али да му приоритет није постизање договора са Београдом.

Таксе на српску робу, каже, неће укидати, осим у случају реципрочних мера Београда, под чим подразумева обустављање међународне дипломатске кампање са циљем повлачења признања тзв. косовске независности.

"Ако желе да започну дијалог, требало би да зауставе клевете у вези са нашим правом на државност. Србија би се требало суочити са сопственом прошлошћу, уместо да на тзв. Косово и Албанију гледа војним двогледом", рекао је Курти.

Британски “Гардијан” наводи да ће нови косовски премијер ипак бити под међународним притиском да постигне споразум са Београдом и подсећа да су САД поставиле новог специјалног изасланика за оживљавање дијалога.

Курти је најавио и да ће његов програм у три фазе започети у оквиру дијалога "одоздо према горе" са косовским Србима о практичној сарадњи, после чега ће уследити преглед 33 споразума у оквиру Бриселског споразума и на крају састанак са Жосепом Борелом, новим шефом дипломатије ЕУ.

Поновио је да се противи замени територије, што је идеја коју су ове године изнели председници Александар Вучић и Хашим Тачи.

"Коју год нову границу да формирате, с друге стране биће Срби или Албанаци који се претварају да је то могуће урадити мирно", рекао је Курти.

Гардијан истиче да Србија указује на "могућност да Курти потпише неку врсту конфедерације са Албанијом", што би, додаје лист, обесмислило постојање српске заједнице на северу КиМ.

Прочитајте ОВДЕ шта је открио Мирослав Лазански.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА