Најновије

СТРОГО ЧУВАНА РУСКА ТАЈНА УГЛЕДАЛА СВЕТЛОСТ ДАНА: Испливали документи о првој совјетској атомској бомби!

Након што су САД августа 1945. бациле атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки, СССР је морао да развије сопствену ради одржавања паритета. Декласификовани документи дају увид на то како је сложени задатак постигнут четири године касније.

Атомска бомба (Фото: Јутјуб)

Прва совјетска прва атомска бомба, РДС-1 или "Перваја Молнија", успешно је тестирана 29. августа 1949. године код града Семипалатинса у Совјетској Републици Казахстан. Досијеи, које је објавила руска нуклеарна агенција "Росатом", садрже фотографије оружја док је још било у развоју.

Амбициозни пројекат постао је права трка за време совјетских нуклеарних научника, који не само да су морали да се придржавају строгог рока владе Јосипа Стаљина, већ су посао обављали у условима апсолутне тајности.

Чак је и државно наређење за развој прве совјетске атомске бомбе из јуна 1946. године, које се налази међу објављеним документима, било својеврсна шифра.

Куцани текст на три странице одредио је директору грађевинског бироа бр. 11 (ЦБ-11), Павла Зернова, да створи „млазни мотор Ц (РДС)“ у две верзије „уз употребу тешког горива (Ц-1) и лаког горива (Ц-2) “под надзором Лабораторија бр. 2 Совјетске академије наука.

За лаике, могло се чинити да наредба уопште није имала никакве везе с нуклеарним оружјем, али "млазни мотор Ц" заправо значи нуклеарну бомбу са тешким горивом (Ц-1) и лаким горивом (Ц-2) - оружје од плутонијума и уранијума.

Научници, који су сваког месеца извештавали владу о напретку бомбе, у документу су помиљани само иницијалима њихових имена и презимена, те су накнадно додавани ручно.

Остатак од 45 декласификованих докумената даје увид на различите фазе војног нуклеарног програма, што је постало право благо за истраживаче за проучавање совјетског периода или историје атомске индустрије.

Међу документима налази се и шема о томе како су авиони са мерним инструментима, фото и видео опремом били постављени у ваздуху како би се прикупили максимални подаци о тесту бомбе РДС-1 1946. године.

Нетањаху позвао Путина са само једним захтевом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА