Најновије

ТРАЖИМО СРПСКУ И ДЕО ЦРНЕ ГОРЕ! РУСИЈА И КИНА СУ НАШИ ЏОКЕРИ! Меркелова најавила регионалну конференцију о КиМ, то је наша шанса!

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун сматра на идеју запада да се питање КиМ реши у оквиру самопроглашених граница Косова, да онда Србија мора да подигне улог, изађе из оквира решавања само косметског проблема и да питање поставимо регионално

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

- Ако се буде одржавала мировна конференција о Косову, а док до ње не дође треба много да се испреговара. Лично сматрам да Србија морала да у те преговоре убаци и питање БиХ, будућности РС и статус српског народа посебно у Црној Гори - рекао је он за ТВ Пинк.

На тај начин бисмо могли, каже, да отворимо простор за другачије виђење косовског проблема од овога што је почетна идеја САД и неких западних земаља.

- По њима Косово мора да постане саставни део и чланица УН и НАТО, а да ће за узврат Србији бити пружена помоћ на путу ка ЕУ, као и економска помоћ. Та почетна позиција САД и земаља које признају тзв. Косово по Србију је тешка и да ће преговори, ако до њих дође, бити тешки - нагласио је он.

Наводи да је званичник Стејт департмента на Београдском безбедносном форуму рекао да није искључена опција мировне конференције, а да је немачка канцеларка Ангела Меркел недавно у УН у Њујорку рекла да је могуће да дође до организовања регионалне конференције.

- Конференција која се наговештава не може да прође без свих сталних чланица СБ, а тиме и Русије и Кине - закључио је он.

Оцењујући посету председника руске владе Дмитрија Медведева Београду каже да ће Русија наставити да подржава Србију у борби за очување суверенитета и интегритета на КиМ, али скреће пажњу да се реално мора сагледати које су могућности Русије и да не треба очекивати нереално.

- Они могу да нам дају подшку у УН у спречавању да лажна држава Косово постане њихова чланица. Битно је да се спречи њихов пуни међународни капацитет. Док не постану чланица УН никада неће бити у правом смислу држава - нагласио је Дрецун.

Појашњава да Русија може да помогне у економском развоју и у енергетској стабилности, да су Србији потребне руске инвестиције, подршка у јачању одбрамбених и безбедоносних капацитета.

- Русија на више начина подиже наш капацитет у борби за КиМ, али и ту постоје ограничења. Тога морамо да будемо свесни. Видите да нема практично границе између Косова и Албаније, албански војници имају вежбе са косовским војницима и на такве ствари Русија не може да утиче - сматра Дрецун.

Додаје да ће Русија бити присутна у завршној фази покушаја решавања коначног статуса КиМ, јер ће све што буде постигнуто морати да буде верификовано у Савету безбедностри УН, од стране Русије и Кине.

Ово је крупан потез у српско-канадским односима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА