Најновије

ТУРЦИ МОРАЈУ ДА ПРИСТАНУ: Курди пристали на повлачење са сиријске границе, али имају један услов!

Упркос договору о прекиду ватре, у граду Тал Абџад, на граници Сирије, припадници курдских Народних заштитних јединица (JПГ) извршили су напад током извиђачке акције турске војске у коме је погинуо један турски војник, а један рањен, саопштило је Министарство одбране у Анкари. Како се наводи, Турска је одговорила на напад, али се и даље сматра обавезном да поштује договорени прекид ватре.

Курдски борци се спремају за повлачење (Фото: Јутјуб)

Претходно су Курди поставили услов за повлачење из граничне области: тек када Анкара дозволи евакуацију курдских бораца и цивила који су остали у опкољеном граду Рас ал Ајн, њихова војска ће се повући, саопштио је Редур Халил, високи представник Сиријских демократских снага (СДФ).

Ово је први пут да су сиријски курдски борци јавно потврдили повлачење из граничне области. То је претходно договорено са Американцима.

Халил је додао да ће се његови борци повући из подручја дугог 120 километара - између градова Рас ал Ајн и Тал Аибад - али само ако Турска испуни њихов услов. После тога ће се наводно повући 30 километара од границе.

Турска и припадници курдских милиција на северу Сирије међусобно се оптужују за кршење споразума постигнутог уз посредовање САД. Сиријске деморкатске снаге (СДФ) оптужују Анкару да не поштује прекид ватре и блокира повлачење њихових бораца из града Рас ал Ајн. Турска одбацује њихове тврдње, оптужујући курдске Народне заштитне јединице (JПГ) за бројне нападе.

Према договору о петодневном прекиду ватре, сиријске курдске милиције треба да се повуку из тзв. зоне безбедности на северу Сирије широке око 32 километра.

Док командант СДФ Маслум Абди наглашава да се прекид ватре и договор о повлачењу бораца односи на део границе између градова Рас ал Ајн и Тал Абџад дуг 120 километара, Ердоган тврди да "зона безбедности" захвата више од 444 километара, све до ирачке границе. У споразуму, у коме је посредовао Мајк Пенс, величина тампон-зоне није јасно дефинисана.

Прочитајте ОВДЕ шта су заједно урадили САА и СДФ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА