Најновије

НАЈМОЋНИЈИ БОРБЕНИ БРОД НА СВЕТУ: Тешка руска крстарица управо је добила суперракете, потапа носач авиона као од шале! (ВИДЕО)

Руска тешка нуклеарна ракетна крстарица "Адмирал Нахимов" пролази кроз дубинску обнову своје ватрене моћи, а амерички магазин Милитари воч ју је оценио као “најмоћнији брод у Русији”.

Руска крстарица "Адмирал Нахимов" (Фото: РИА)

Крстарица припада класи совјетских крстарица Киров. Развијен 1980-их, "Адмирал Нахимов" је један од четири конструисана примерка ове класе.

Како се креће на нуклеарни погон, "Адмирал Нахимов" је већ изненадио својим наоружањем и могућностима пре него што су започели радови на обнови.

Да би пловило било оперативно за ратни сценарио 21. века, руска морнарица је одлучила да измени и одбрамбену и нападачку опрему "Адмирала Нахимова".

Раније је "Адмирал Нахимов" поседовао своје главно наоружање против бродова – ракете П-700 Гранит. Са максималним дометом од 625 км, Гранит ће уступити место ракети 3М22 Циркон.

Оружје може да достигне брзину од 10 Маха и има домет од 1.000 км, далеко прелазећи радијус америчког Харпуна од 130 км. Ове карактеристике чине Циркон способним да погоди било који постојећи површински брод.

Такође ће се променити одбрамбене способности "Адмирала Нахимова". До тада је брод био опремљен системом противваздушне одбране С-300. Са новом надоградњом биће инсталиран систем С-400 који ће заменити старији С-300 јер може да испали хиперсоничне ракете попут 40Н6Е.

Оружје може да пресретне и да уништи друге суперсоничне ракете, док 48Н6Е2, која ће такође бити у "Адмиралу Нахимову" и која лети брзином од 2.100 м/с, може да погоди циљеве на дугим и средњим дометима.

Сматра се да "Адмирал Нахимов" има на броду више од 100 хиперсоничних ракета и велики број ракета "Калибар".

На овај начин, модификације овог ратног апарата учиниће "Адмирала Нахимова" најмоћнијим бродом у Русији како је написао часопис, али можда и једним од најмоћнијих на свету.

Руси ће градити нови нуклеарни центар у Србији. Више о томе читајте ОВДЕ.
 
Извор: Military Watch/ Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА