Најновије

НЕЗАМИСЛИВА ПАНИКА У ПОЉСКОЈ: Трамп је издао Курде и ништа га неће спречити да и нас преда Русима! Ево шта се дешава...

Одлука америчког председника Доналда Трампа да Турској да зелено светло за војну операцију на северу Сирије изазвала је бурне реакције у Пољској. Пољски медији почели су узбуђено да пишу о „издаји Курда“ и да им је Трамп “забио нож у леђа”. У исто време, многи новинари и политичари изразили су страх да би Вашингтон могао да учини исто са Варшавом, што је врло вероватно ако подршка Пољској одједном престане да буде амерички национални интерес.

Трамп (Фото: flickr. com)

Најоштрије су на то што се догодило реаговали либерални медији  и дневни листови. Тако је Неwсwеек Полска објавио чланак под насловом “Трамп је издао Курде и ништа га неће спречити да прода Пољску Москви”.

“Издаја савезника Сједињених Држава нас тера да размишљамо о темељима наше безбедности. Шта ће се догодити ако Русија буде захтевала екстратериторијални коридор кроз Пољску?“, пише новинар чиме је дословно уплашио своје читаоце.

Не тако далеко од  Newsweeka  отишла је Gazeta Wyborcza, објављујући материјал са насловом: „Трамп је издао Курде. Хоће ли издати и Пољаке?”

“Начин на који су Сједињене Државе искористиле своје савезнике требало би да упозори пољско руководство, које тако упорно тражи наклоност америчког председника”, наводи се у објави.

Новинар популарне интернет странице Онет назвао је Трампову одлуку “ножем у леђа” Курдима и позвао је Варшаву “да не заборави да су Пољаке и 1945. године издали западни савезници”.

„Такође се поставља важно питање  хоће ли Трамп икада напустити свог европског савезника када буде сматрао да улагање у Пољску више не служи америчким интересима? То се не може искључити, иако се, с обзиром на бројне интересе које Варшаву и Вашингтон данас повезују и чињеницу да припадамо НАТО-у, можемо сигурно радовати само туђој несрећи“, пише на страници.

Болну тему „издаје“ наставила је пољска публикација Wojsko News специјализована за војна и одбрамбена питања. Тамо је повучена аналогија између издаје Пољске од стране западних савезника током Другог светског рата и тренутних догађаја у Сирији.

“Нико попут Пољака не зна шта значи издаја од стране савезника. 1939. Французи и Енглези оставили су нас на милост и немилост непријатеља. Након 80 година, амерички председник је поновио “подвиг” наших “савезника”. Да, надмашио их је, издао је Курде који су се борили и умирали заједно са Американцима”, наводи се у пољском војном часопису.

Политyка је писала о лекцијама за Пољску које су произашле из напада Турске на Курде.

“Немојте се заваравати. Кад се заиста озбиљни интереси ставе на вагу, можемо бити жртвовани у име нечег важнијег. Баш као и Курди. То је једино чега се морате сећати, како не бисте били толико разочарани кобним сазнањем да у политици нема емоција. Постоје само интереси”, каже новинар листа.

Портал Wirtualna Polska објавио је интервју са ветераном ирачке мисије и стручњаком за безбедност са Универзитета за информатичку технологију и менаџмент у Жешову. Посебна пажња посвећена је објави Доналда Трампа на Тwиттеру да Сједињене Државе неће заштитити Курде у Сирији, будући да су од њих удаљени 7.000 миља. Према бившем војнику, изјаве и поступке америчког вође треба сматрати упозорењем за Пољску, која је такође од Америке удаљена око 7.000 километара.

“У једној од објава на Твитеру, Трамп је објаснио да Турци и Курди вековима ратују, па нека сами решавају своје проблеме. Са истим успехом могао би рећи исту ствар у ситуацији када Русија нападне Пољску. Тада ће се узимати у обзир и искључиво економски интереси“, закључује се у објави. 

Портал Do Rzeczy је цитирао Романа Гертиха, политичара који је изјавио да “САД не штите своје савезнике”.

“Ово је ударац за ауторитет Сједињених Држава, као и ударац нашој безбедности, коју влада странке Право и правда види само и искључиво на темељу односа са Трампом”, објаснио је Гертих.

Забринутост због могуће издаје Пољске изразили су не само либерални медији и политичари. Наиме, на страницама конзервативне Rzeczpospolite, главни уредник спољнеполитике је написао: “Сједињене Државе су одбациле свог савезника, сиријске Курде. У тој ситуацији поставља се важно питање: “Може ли Трамп исто тако да напусти и европског савезника?”

Интернет издање WPrawo, које се сматра крајње десничарским, коментарише Трампову изјаву да “жели да се бори само тамо где је за њега исплативо и бориће се за победу”.

“Немогуће је јасније рећи да Американци никога неће заштитити у име идеала или зато што су им нешто обећали. Важни су само пословни и амерички интереси. За пољске власти, које машу слоганом „снажно у савезима“, Трампова одлука би требало да буде сигнал упозорења. Чим постане непрофитабилан, сваки савез се може распасти. Американци неће гинути за Курде. Желе ли да гину за Пољаке? Нема шансе, чак ни у шали. Ако се не можемо сами заштитити, онда нас нико неће заштитити. Пољаци би то требало да схвате ”, стоји у коментару портала WPrawo.

Челник Националног покрета, један од вођа конфедерацијске коалиције евроскептика и националиста у пољском парламенту, Роберт Виницки, говорећи у интервјуу за лист Кресy, критиковао је непостојање алтернативне политике владајуће странке.

„Ова ситуација показује колико опасно за Пољску може бити неалтернативна политика владе странке Право и правда. Ми можемо у будућности да постанемо Курди централне Европе, које ће одбацити Американци, јер су одлучили да наша заштита није у њиховом интересу”, рекао је Роберт Виницки.

Према његовом мишљењу, потребно је спроводити суверену политику у односима са Москвом и Берлином, Вашингтоном, Тел Авивом и другим главним градовима, јер се нико не може ограничити на сарадњу искључиво са једном државом.

Генерално, недавни догађаји у Сирији изазвали су талас критика у Пољској, било са леве или десне стране, а све су усмерене против владајуће странке Право и правда, која води искључиво проамеричку политику и завидно се залаже за изградњу “Трампове земље“.

Међутим, таква критика вероватно неће имати ефекта, будући да су, почевши од 1989. године, пољске владајуће елите заправо одустале од било каквог субјективитета у међународној арени и на подручју одбране, претварајући своју земљу у инструмент спољне политике Сједињених Држава. Ако је Пољска до 1989. била вазал Совјетског Савеза, након те године и накнадним распадом Варшавског уговора и „совјетског царства“ земља је само заменила владаре, не уживајући ни дана пуног националног суверенитета.

Што се тиче догађаја са Курдима, то би био сам врх леденог брега који доказује просту чињеницу да у политици нема осећаја и постоје само интереси. За Пољаке је срећа што Руси у овом тренутку нити имају ирационалних тежњи, нити интереса да нападну Пољску, стајао иза ње Вашингтон или не.

Када се распореде ракетни системи у Пољској и ако дође до нежељеног инцидента ког ће руски напредни радари препознати као претњу националној безбедности, тада ће истог тренутка уследити нуклеарни одговор. То је оно о чему би Пољаци требало да размишљају, а не хоће ли их или неће САД бранити у случају „руске агресије“. 

Тешка руска крстарица управо је добила суперракете, потапа носач авиона као од шале! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА