Најновије

ЛАЗАНСКИ ОПЛЕО: Ево у чему се састоји толико понижавање Србије од стране САД (ВИДЕО)

Посету руског премијера Дмитрија Медведева Београду пратили су са пуно пажње и наши и светски политичари и медији. Спутњик је тим поводом имао разговор са амбасадором Србије у РФ Мирославом Лазанским и новинаром „Вечерњих новости“ Бранком Влаховићем који је интервјуисао Медведева уочи доласка у нашу земљу.

Лазански (Фото: Јутјуб)

У првом интервјуу по ступању на дужност амбасадора Србије у Русији Лазански је рекао да је то звање за њега велика част, али и велика одговорност.

„Радите у пријатељској земљи са људима који су пријатељски настројени, од обичног човека на улици до дипломата. Са друге стране, Москва је мегаполис са око 20 милиона људи и заиста је импресиван. Град се практично спојио са аеродромом, а о шопинг центрима и новим насељима да и не говоримо. Док гледате тај живот у Москви онда се запитате да ли америчка телевизија може то да сними, па да пита: ’А санкције?‘. Русија је под санкцијама већ пет година, а то се не осећа бар када је питању Москва“, нагласио је Лазански.

Пред одлазак у главни град Руске Федерације амбасадор Лазански је рекао да га чека много посла и веома брз повратак у Београд. Прва званична посета једног руског званичника Србији, од када је он преузео амбасадорску функцију, био је долазак премијера Дмитрија Медведева поводом 75. годишњице ослобођења Београда. Лазански открива да је председник Владе Русије све време био веома добро расположен, да га је радовало лепо време и да је уживао у приказу способности Војске Србије на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.

„Видео је да српска војска радикално јача и у техничкој опремљености и на технолошком нивоу, па и у бројчаном стању. У односу на период од 2012. године иде се крупним корацима напред. Ми смо хеликоптерску компоненту ваздухопловних снага битно обновили. Купљена су четири хеликоптера МИ-35 у Русији, три хеликоптера МИ-17 који су транспортно борбени и који се могу исто наоружати, купљено је пет хеликоптера Х 145 од ’Ербаса‘. Тако сада имамо шест хеликоптера МИ-17, четири борбена МИ-35, а кад стигну четири авиона МиГ-29 из Белорусије имаћемо ескадрилу борбених авиона који ће кроз модернизације бити подигнути на ниво авиона четврте генерације. Добићемо и 30 тенкова Т72 од Русије као донацију, а добијемо 30 борбених возила БРДМ 2 и то јесте озбиљно јачање“, објаснио је Лазански.

Не можемо више да извозимо јабуке

Гост емисије „Свет са Спутњиком“ био је дугогодишњи дописник „Вечерњих новости“ из Русије Бранко Влаховић, који је имао част да уради интервју са Медведевом уочи његовог доласка у Србију. Влаховић каже да је у тренутку када је добио сагласност био на одмору у Београду, али га то није спречило да се врати у Москву и пред камерама интервјуише руског премијера.

Он наглашава да је у том интервјуу, али и неколико пута у Београду Медведев употребио исту реч, а то је „прагматичан“. Влаховић каже да се под тим подразумева да ако хоћемо да ширимо и јачамо односе онда од тога треба да имају корист обе земље, јер ако су јаки економски односи онда је и пријатељство на чврстим основама.

„Често сам објашњавао да Словенци имају одличне односе са Русима због тога што имају стабилне економске односе. Они су први, од свих страних фармацеутских компанија на свету, направили најмодернији фабрику ’Крка‘, а тек после тога су Срби уложили у ’Хемофарм‘. То су директне инвестиције на којима ми морамо да радимо. Не можемо само да извозимо јабуке, они су засадили огромне површине и за пет година им наше више неће бити потребне. Зато морамо да осмислимо финалне производе“, објаснио је дописник „Вечерњих новости“ из Русије.

Амбасадор Лазански каже да је на управо завршеном пољопривредном сајму у Москви Србија била једина страна земља излагач, а уједно и земља партнер. Министар пољопривреде Бранко Недимовић је, према речима нашег саговорника, успео да са ’црне листе“ скине нека наша предузећа која су фигурирала као фирме које крше забрану увоза робе из Западне Европе, захваљујући томе што смо процесуирали више од 150 људи.

„Србија у Русију извози пољопривредне производе у вредности од преко 300 милиона евра и то може да се дуплира, са тим да се укупна робна размена са три милијарде и 100 милиона подигне на четири милијарде евра“, рекао је Лазански. 

И Србија треба да брани националне интересе

На опаску да су се друштвене мреже усијале од „бриге“ због вести која је пропратила посету Медведева, а то је да ће руска државна нуклеарна корпорација „Росатом“ градити у Винчи најмодернији нуклеарни центар са новим реактором, Бранко Влаховић каже да су такве реакције непримерене. 

„Свако ко има мало знања о здравству не може модерну медицину да замисли без дела који се прави у том центру. То нису опасне атомске технологије и не би требало да постоји никакав страх. Све што долази из Русије, западне земље ће покушати да оцрни. Све до атомске катастрофе у Јапану они су ширили причу како су руске атомске централе несигурне, а заправо смо сведоци оцене стручњака да су најбезбедније на свету. Ја сам само против тога да Русија шири списак обећања, па да се пола од тога не оствари, јер ће поново да се покрене прича — Руси су нас поново преварили“, нагласио је саговорник.

Светске, али и регионалне агенције су оцениле да се посета руског премијера поклапа са тренутком у којем Сједињене Америчке Државе чине све да остваре доминантну улогу у овом региону и покушавају да издејствују решење за косовски проблем. Међутим, амбасадор Лазански каже да је посета Медведева била заказана много пре доласка разних америчких изасланика.

„Председник Владе Русије је само поновио оно што је званични став Москве, а то је поштовање међународног права, Резолуције 1244 и став Русије да ће подржати сваки договор између Приштине и Београда и нема разлога тражити ту нешто више, нити било коју другу скривену намеру. Код нас је легитимно да је присутан амерички геостратешки интерес, а није легитиман геостратешки интерес Кине или РФ“, нагласио је амбасадор Србије у Москви.

Бранко Влаховић додаје да нама нико од западних земаља не сме да замера начин на који дочекујемо Путина и Медведева.

„Када они нама не буду слали трећекатегорнике, заменике заменика од заменика, и то још да нам прети у нашој земљи, и ми ћемо их дочекати исто. Нека неко анализира од тих прозападних политичара у Србији интервју Путина у јануару и Медведева сада у октобру — ту неће пронаћи ни трунку условљавања. Путинов став је да је РФ спремна са свима на Балкану да сарађује у мери колико та држава жели. Са друге стране, када дође западни политичар одмах добијамо наређења у смислу да морамо да урадимо ово или оно“, рекао је Влаховић.

Србија ће 25. октобра потписати трговински споразум са земљама Евроазијске економске уније, а амбасадор Србије каже да је лицемерно и неморално ако нам неко са Запада то замери. Према његовим речима ако Кинези, Американци, Јужноафриканци могу да имају своје националне интересе, онда то мора и треба да брани и Србија. 

Током посете руског премијера најављено је да ће бити дефинисани услови куповине савремене војне опреме, односно набавке ПВО система по знатно нижој цени. Начелни договор је био да за српску војску та цена буде 10 милиона долара, али ту информацију амбасадор Лазански није желео ни да потврди, ни ти да демантује. Он је нагласио да и уз најбољу вољу такву ствар не може да открије и кратко додао:

„Имаћете кроз пар дана прилику да видите једно дивно, фантастично изненађење када уједно почињу и војне вежбе Србије и Русије. Оставимо да то саопшти председник Србије.“

Руски хеликоптери преузели америчку војну базу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА