Најновије

"НЕ МЕШАЈТЕ СЕ!": Док Немци предлажу, Москва против "сигурне зоне" у Сирији, САД и НАТО суздржани!

САД и НАТО су с опрезом поздравили немачки предлог сигурносне зоне на северу Сирије, чему се Русија раније успротивила, јавља Хина позивајући се на Ројтерс.

САД, Русија (Фото: Паблик/Правда)

Америчка амбасадорка у НАТО Кеј Бејли Хачинсон сматра да би европске, а не америчке снаге требале преузети одговорност за сигурносну зону ако се успостави.

Немачка, традиционално несклона иностраним мисијама, предложила је план стварања зоне за заштиту избеглих цивила и наставак борбе против припадника скупине Исламска држава Ирак и Левант, но још увек се не знају детаљи тог плана. 

Главни секретар НАТО Јенс Столтенберг разговарао је о том предлогу с немачком министарком одбране Анегрет Крамп-Каренбауер. Очекује се да ће она план представити у четвртак на редовном сусрету чланица Савеза у Бриселу. 

"Поздрављам то да НАТО савезници имају предлоге о даљем деловању, но било какво будуће политичко решење мора укључивати све актере на терену", рекао је Столтенберг, директно алудирајући на Русију, констатује Ројтерс.

Руси против немачког плана

Руско министарство спољашњих послова претходно је рекло да нема потребе за немачким планом. 

Заменик министра спољашњих послова Русије Сергеј Вершинин изјавио је како руско-турски споразум из Сочија решава проблем североистока Сирије, али да "нема потребе да се на том подручју успоставља 'сигурна зона' под међународном контролом".

У склопу договора Русије и Турске, који су постигли председници Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, Анкара је пристала ограничити своје војне операције на северу Сирије на гранично подручје које су турске снаге освојиле из руку Курда од 9. октобра, након изненадног повлачења америчке војске. 

Иако то значи да ће сиријске, турске и руске снаге патролирати турско-сиријском границом, Немачка предлаже сигурносну зону под међународном контролом која ће укључивати и Турску и Русију, али које ће морати прихватити учествовање и других држава. 

О свему би требало питати и УН

Државе НАТО-а снажно су критиковале офанзиву Турске, такође чланице савеза, у северној Сирији, па Алијанса покушава избећи јавно критиковање своје савезнице, али и укључивање у осмогодишњи сиријски сукоб. 

Немачки предлог нуди потенцијално решење, рекли су НАТО дипломати, додавши како ће за њега бити потребно и одобрење Већа сигурности УН. 

Амбасадорка је открила да немачки план укључује европску групу која би била део међународних миротворних снага, одбацивши да би у томе улогу имао и САД. 

У међувремену су руске снаге прешле реку Еуфрат у Сирији и упутиле се у смеру турске границе, на темељу руско-турског договора о повлачењу курдских снага, саопштило је руско Министарство обране.

Турска ипак задржала део територије

Руска војна полиција ће, према агенцији АФП, "помагати у повлачењу Јединице народне заштите и у њиховом разоружавању 30 километара у дубину" на већем делу сиријског североистока уз границу с Турском.

По уговору, који су у уторак закључили председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, у наредних 150 сати тим подручјем ће патролирати Руси и Турци.

На темељу руско-турског документа, подсећа Хина, Турска је ипак задржала контролу над једним другим подручјем на североистоку дугим 120 километара, на којем је њена војска већ присутна.

То је подручје заузела у офанзиви против Курда коју је почела 9. октобра.

Погледајте ОВДЕ  како су Сиријци дочекали Русе у Кобанију.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА