Најновије

НОВА ШИПТАРСКА УЈДУРМА: Циркус са тровањем у Приштини организован да би Љимај и Пацоли прешли цензус!

Лидери Социјалдемократске иницијативе (НИСМА), Фатмир Љимај, и Алијансе за ново Косово (АКР) Беџет Пацоли, тврде да је према досадашњем пребројавању гласова, коалиција НИСМА-АКР-ПД прешла цензус са освојених 5,5 одсто гласова.

Беџет Пацоли (Фото: Јутјуб)

Поред тога, траже од ЦИК-а да обустави пребројавање гласова пристиглих поштом из централне Србије, тврдећи да је реч о „нерегуларним гласовима“ који имају за циљ да „изиграју вољу грађана“. У међувремену, овом захтеву придружио се и лидер ЛДК, Иса Мустафа.

“Желео бих да вас обавестим да на основу пребројавања редовних гласова које се врши у Центру за пребројавање и резултате, НИСМА-АКР-ПД има 5,5 одсто гласова, што значи да ће наша коалиција бити део скупштине након пребројавања“, казао је Љимај.

Он је и затражио од ЦИК-а да „хитно заустави“ пребројавање гласова пристиглих поштом из централне Србије тврдећи да су они „нерегуларни“ и да имају за циљ извргавање изборне воље 40.000 грађана који су гласали за ову коалицију.

“Данашњи поступци преко покушаја да се нерегуларни гласови процесуирају и преброје је покушај да се извргне воља грађана. Гласови стигли из централне Србије су нерегуларни гласови и као такви ти гласови не треба да се процесуирају. У супротности су са законом данашњи поступци. Мој апел је да се не процесуирају нерегуларни гласови, да се не крши закон, јер се деформише изборни процес, извргава се воља више од 40 хиљада људи. Тражим од ЦИК-а да хитно заустави ове законске радње да се преко регуларних гласова деформише изборни процес“, изјавио је Љимај.

Пацоли: Београду и Вучићу смета што је наша коалиција прешла праг

Убрзо се са истим тврдњама огласио и вршилац дужности министра спољних послова тзв. Косова и лидер ААК, Беџет Пацоли.

Он такође истиче да је њихова коалиција прешла цензус, као и да је „данашња акција обраде и пребројавања нерегуларних гласова покушај извргавања воље грађана“.

Пацоли је навео да је у току трајања процеса гласања путем поште, „ЦИК званично саопштио да гласови треба да стигну поштом из места пребивалишта гласача и да се ови гласови не могу депоновати директно у Пошту Косова“, а што је урађено, како је навео, „на оркестриран начин из Београда преко канцеларије Србије на тзв. Косову“.

Наводи да се ради о кршењу закона и да ће предузети правне кораке како би то спречили.

“Београду и Вучићу смета што је наша коалиција прешла праг и не дозвољавамо да се његовим манипулисаним и илегалним гласовима деформише воља грађана“, закључио је Пацоли.

Председник ЛДК, Иса Мустафа, такође је од ЦИК-а затражио да се „позабави легалношћу гласова у ковертама из централне Србије“.

“Најава да ће се ови гласови пребројати, без одлуке ЦИК-а о томе да ли испуњавају законске услове, отвара пут за легализацију шверца гласова у будућности “, навео је Мустафа.

Према прелиминарним резултатима које је објавио ЦИК, након редовног пребројавања гласова коалиција НИСМА-ААК-ПД имала је 4.96 процената гласова, да би се након пребројавања гласова из дијаспоре ова коалиција попела на 4.99 процената освојених гласова. Након одлуке ЦИК-а да поново преброји гласове на 844 бирачка места, из ове коалиције поручују да је поновно пребројавање показало да је дошло до злоупотребе гласова у редовном пребројавању и да су прешли цензус.

У међувремену, Либерална партија Египћана поднела је захтев Панелу за жалбе и представке ЦИК-а за поновним пребројавањем додатних 198 бирачких места у 26 косовских општина. Као разлог наводе да су поред техничких грешака уочили и неправилности у погледу преноса гласова које је ова странка освојила у рубрике других политичких субјеката.

Прочитајте ОВДЕ шта је Аљбин Курти поручио Србима.

Извор: Косев

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА