Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Вучић и Курти ретко су у нечему сагласни! Али су донедавно то били у одбијању тзв. косовске заставе

"Већина Срба са КиМ се не идентификује са тзв. косовском државом па ни са њеним симболима, а албанска већина становништва исказује патриотска осећања најрадије двоглавим орлом свих Албанаца“, пише Ноје цирхер цајтунг (НЗЗ).

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

“Српски председник Александар Вучић и мандатар за премијера Косова Аљбин Курти ретко су у нечему сагласни. Али су донедавно то били у одбијању косовске заставе“, пише НЗЗ.

“Никако црвено-црно и без проклетих орлова“, тако је, према урбаној легенди из Приштине, амерички амбасадор 2007. дао упутства за заставу Косова, наводи се у тексту. Збиља, на конкурсу за идејно решење је наведено да треба избећи сличност са заставама Албаније или Србије како би се нагласила самосталност.

Те критеријуме је испунила златна контура територије Косова на плавој позадини, са шест белих звездица изнад.

“Застава је увек била спорна“, пише новинар НЗЗ Фолкер Пабст.

“Већина косовских Срба се не идентификује са државом па ни са њеним симболима, а албанска већина становништва исказује патриотска осећања најрадије двоглавим орлом свих Албанаца”.

“Прошле године је план размене територија између тзв. Косова и Србије избацио у први план шта би то значило за заставу. На послетку, тако би се променила и контура територије. Али тренутно не изгледа да ће се то десити“, пише НЗЗ.

Ипак, додаје се у тексту, о застави се и даље говори.

„Вероватни будући премијер Аљбин Курти је до недавно одбијао косовске државне симболе баш као и члан Устава који забрањује прикључење тзв. Косова некој другој држави – дакле стварање Велике Албаније”.

Аутор описује недавни догађај када је Курти у партијској централи Самоопредељења примио амбасадора Велике Британије – у позадини је била само застава Албаније.

“Српски председник Вучић се одмах јавио за реч путем Твитера. Вучићево питање бременито значењем било је у којој је то земљи Курти победио на изборима. Твитер-заједница је оштро узвратила питањем да ли би Вучићу била дража застава тзв. Косова чију независност Србија још није признала”.

Курти је, додаје швајцарски лист, након изборне победе рекао да признаје заставу тзв. Косова и да има важнијих ствари од декорације у канцеларији премијера.

“Па ипак, косовска застава остаје барјак на ветрометини“, пише НЗЗ.

Прочитајте ОВДЕ шта предлаже британски дипломата.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА