Најновије

СТРАХ ОД РУСА И КИНЕЗА: Ево шта Палмер је рекао о утицају Русије и Кине у Србији!

Европска унија је одбијањем да почне приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом послала лошу и обесхрабрујућу поруку Београду и Приштини да њихов договор не мора да значи и европски пут, оценио је заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник САД за Западни Балкан Метју Палмер.

Метју Палмер (Фото: Јутјуб)

Палмер је, како преноси Глас Америке, на претресу Пододбора за Европу и регионалну безбедносну сарадњу у Сенату, рекао да су циљеви САД и ЕУ, када је реч о решавању питања Косова исти, али да другачије порукПалмер је навео да САД нема формалну улогу у самом процесу дијалога и да је ту да подржава процес и охрабрује стране да постигну договор, али је додао и да његова земља жели да обе стране буду свесне шта им се нуди и зашто је важно да постигну споразум о нормализацији.

- То је, искрено, један од разлога што је одлука Европског савета да не отвори приступне преговоре са Албанијом и Северном Македонијом толико обесхрабрујућа. Зато што шаље погрешну поруку и Београду и Приштини, а то је да можете да урадите тешке ствари, да донесете тешке одлуке, да постижете компромис, али вам и даље може бити одбијен пут напред ка Европи - рекао је Палмер.е шаљу поједине чланице ЕУ.

Палмер је навео да САД нема формалну улогу у самом процесу дијалога и да је ту да подржава процес и охрабрује стране да постигну договор, али је додао и да његова земља жели да обе стране буду свесне шта им се нуди и зашто је важно да постигну споразум о нормализацији.

- То је, искрено, један од разлога што је одлука Европског савета да не отвори приступне преговоре са Албанијом и Северном Македонијом толико обесхрабрујућа. Зато што шаље погрешну поруку и Београду и Приштини, а то је да можете да урадите тешке ствари, да донесете тешке одлуке, да постижете компромис, али вам и даље може бити одбијен пут напред ка Европи - рекао је Палмер.

Таква ситуација, закључује Палмер, омогућава Русији, Кини и другим актерима да појачају свој утицај на Балкану.

Наводи да је примарни циљ Русије да спречи евроатлантске интеграције региона, да га држи подељеним, слабим и зависним од политичке подршке Москве и гаса.

- Жели да спречи договор Србије и Косова, да БиХ постане функционална држава, попут Црне Горе и Северне Македоније у НАТО...Непризнавање статуса Косова од стране Србије је највећи адут који Москва има у рукаву када је реч о Србији - напоменуо је специјални представник за Западни Балкан.

Он сматра да су интереси Кине на Западном Балкану више комерцијални, а као значајног играча на Балкану Палмер види и Турску, за коју каже да регион види као "своје двориште".

Палмер је говорио и о свом односу са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом, наводећи да се свакодневно чује са њим и да имају заједничку стратегију за решавање питања Косова.

- Знам да је амбасадор Гренел нарочито заинтересован да идентификује комерцијалне, пословне и економске подстицаје који могу да се искористе за постизање напретка на политичком фронту. Веома је активно ангажован са странама, лидерима у Београду и Приштини и пословним заједницама, да би се подстакле стране да иду напред у областима у којима могу да сарађују и постигну компромис о економским и комерцијалним питањима од којих ће користи имати грађани. То, међутим, не отклања потребу за постизањем политичког решења“, казао је Палмер.

Чланови Пододбора за Европу из Демократске странке, сенаторка Џин Шахин и сенатор Крис Марфи, питали су специјалног представника за Западни Балкан да ли САД тиме што осим њега постављају још једног специјалног изасланика за Србију и Косово, шаљу збуњујуће сигнале.

Палмер сматра да то није случај, већ да администрација тиме шаље сигнал да је посвећена.

- Мој мандат је мало шири, ја се бавим регионом, а знам да Гренел гура обе стране да што пре реше проблем. Наше улоге се допуњују, радујем се што ћу радити са њим, и мислим да је наша одговорност да се координишемо“ - казао је Палмер.

Ипак, посао на којем двојица дипломата раде тренутно је ограничен тиме што Приштина нема владу, напоменуо је Палмер и рекао да се нада да ће влада брзо бити формирана како би се наставио дијалог са Београдом.

Жена директора "Крушика" гради "Београд на води" и Коридор 11! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА