Најновије

РАДИЋ ТВРДИ: Створен је мит да би С-400 решио наше проблеме, али... (ВИДЕО)

Војни аналитичар Александар Радић изјавио је да је велико питање како ће земље Европске уније и региона реаговати на војне вежбе "Словенски штит 2019" које спроводе српска и руска војска.

Александар Радић (Фото: Јутјуб)

Велику пажњу јавности изазвало је допремање руских система противваздушне одбране "панцир" и С-400, на аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.

Радић је подсетио да се још током НАТО бомбардовања 1999. године, у Србији створила фама да би систем С-300 (претходник система С-400) решио све наше проблеме.

"Никада дефанзивни систем није кључно решење. Створили смо мит. Ја сам припадник офанзивног приступа (...) Најбољи пут су средства за одвраћање", рекао је Радић, истичући да је систем С-400 намењен земљама великих платежних могућности, са битно другачијим политичким односима и дубином територије у односу на Србију.

Потврђено је, међутим, да је Србија купила једну батерију система "панцир С". Радић је, међутим, оценио да се и у тој набавци ради тек о делимичном решење где се, како је рекао, новци троше да бисмо импресионирали јавно мњење.

Истакао је да је брезбедност озбиљна тема, и да му војне вежбе "Словенски штит 2019" изгледају као политичке игре, јер како је истакао, ако је Србија војно неутрална земља, а Русија овим вежбама шаље поруку да је спремна да је штити, како ће онда реаговати земље ЕУ и државе које нас окружују.

"Платиће се цена за ово. Питање које ће ЕУ поставити је зашто желите да будете део ЕУ, а нећете да будете усклађени са нашом безбедносном и спољном политиком", навео је Радић.

Подсетио је и да је Србија окружена земљама које су чланице НАТО и преко чијих територија је руско наоружање долетело у Србију. Очекује и да ће земље из окружења које "не воле Србију" предимензионирати претњу и претворите је у слику њиховог безбедносног угрожавања и позиционирања Русије у региону.

"Никада не призивајте велике силе да се сукобе на вашем просотру. Знам да многи прижељкују сукоб великих сила на Теразијама, али Сирија вам је пример када силе одлучују о вашој судбини", упозорио је Радић.

Казао је и да Србија балансира диверсификацијом набавке војне опреме из Русије, ЕУ и Кине, али је истакао и да се глобална политика не креира у Београду и да смо ипак мали играчи у свему томе.

Прочитајте ОВДЕ шта је Србија потписала у Москви.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА