Најновије

ТРАМП: Косово ми је најважније питање! Укључује се и Путин

Решавање косовског чвора у жижи је интересовања америчког и руског председника Доналда Трампа и Владимира Путина!

Космет (Фото: Правда)

Док су из Беле куће јуче поручили да је Косово једно од најважнијих спољнополитичких питања, у истом дану се огласила и званична Русија с поруком да је спремна да се укључи у преговоре о косовском проблему ако то затражи Београд.

Трајни споразум

Специјални представник САД за западни Балкан Метју Палмер је, наиме, казао да је један од главних приоритета САД, који има значајан утицај на читав регион, нормализација односа Београда и Приштине. Због стратешког значаја овог питања Трамп је, како је навео, именовао и Ричарда Гренела за свог специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине.

- Уз појачано политичко ангажовање, као и кроз пословне и трговинске подстицаје, настојаћемо да помогнемо странама да пронађу локално остварив споразум који је трајан, применљив и који ће повећати регионалну стабилност - казао је Палмер.

С друге стране, руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко казао је да косовско питање треба решавати стриктно у међународном правном оквиру, на основу Резолуције 1244 СБ УН.

- Москва би могла да учествује у том процесу, али само ако буде постојала заинтересованост и одговарајући позив Београда - рекао је он и поновио да ће Москва подржати сваку опцију о којој би се договорили Београд и Приштина, уз напомену да СБ УН може да одобри само компромисно решење.

Спољнополитички аналитичар Зоран Спасић каже да се велика геполитичка борба води око надмоћи над Балканом:

- А у жижи интересовања САД и Русије је управо решавање косовског питања. Зато ће јачати притисци на Србију. Иако без великих сила нема решења косовског чвора, на нама је да истрајемо у намери да извучемо максимум о очувању наших националних интереса.

Притисци

Према мишљењу Предрага Рајића из Центра за друштвену стабилност, Вашингтон и Москва користе наш део Европе као полигон борбе за сопствену превласт.

- Притисци на Србију у вези са КиМ биће све оштрији, нарочито са Запада, и зато је неопходно показати јединство. Председник Вучић је доказао да је кадар да се носити с таквим притисцима.

Вучић за компромис, Приштина избегава дијалог

Амерички конгресмен Стив Стајверс оценио је да је председник Србије Александар Вучић јасно показао да је за дијалог и компромис, а да Приштина избегава да до наставка дијалога дође. Стајверс је на састанку с потпредседником Српске листе Далибором Јевтићем казао да је велика пажња администрације САД ка изналажењу компромисног решења Београда и Приштине нешто што треба да пружи подстрек и да такав моменат не треба пропустити, јер је јединствена прилика и шанса да се коначно трајно реши питање које је важно за мир и стабилност.

Шешељ Србима донео моћну поруку из Москве, а она значи најгори кошмар за Шиптаре. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА