Најновије

ДА ЛИ РУСИЈА ГАСИ ИНТЕРНЕТ? Почиње тестирање изоловане мреже од остатка света!

Руска влада планира да у новемру почне тестирање интерне верзије интернета изоловане од мреже других земаља, тврде локални извори.

Русија, интернет (Фото: Паблик)

Оваква поставка која ради искључено од остатка интернета наводно би требало да заштити критичне руске системе од сајбер-напада. Међутим, критичари тврде да су тестови део ширег покушаја власти да руске грађане изолује од остатка света и његових утицаја.

Ово није први пут да се у Русији говори о оваквој врсти интернета, а тестови највљени за април ове године нису спроведени, подсећа "Дејли мејл".

Према порталу "Д-Русија", који извештава о државној информатизацији, тестови изолације интернета почеће у новембру и биће понављани најмање једном годишње.

- Влада је у понедељак одобрила одредбу о спровођењу вежби ради осигурања стабилног, сигурног и холистичког интернета и јавних комуникационих мрежа у Русији - наведено је на порталу.

Верује се да руска влада сматра да је тренутно ослањање на западни интернет стратешка рањивост коју би друге земље могле да искористе.

Изолација руске интернет инфраструктуре праћена је законима који грађанима ограничавају приступ одређеим локацијама.

Руски закон из 2006. године забранио је грађанима приступ страницама као што су Линкедин и шифрованој апликацији за слање порука Телеграм.

Штавише, усвањен закона о сувереном интернету у априлу руска агенција за комуникацију Роскомнадзор позвала је на стварање интернет центра за надгледање и управљање.

У јуну је руска влада претила да ће блокирати девет великих ВПН добављача који су одбили да се повинују њеној политици цензуре.

Услуге виртуелне приватне мреже (ВПН) омогућавају корисницима да успоставе сигурне интернет везе преко јавних мрежа и могу се користити за приступ блокираним веб локацијама.

Руси тврде да Американци кријумчаре нафту из Сирије!? Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Дејли Мејл/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА