Најновије

СРБИЈИ ПОТУРАЈУ ПЛАН СТАР 30 ГОДИНА! НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА БУДЕМО ЖРТВЕ БРИСЕЛА: Дачић разобличио планове Запада!

Идеја да би Србија могла да добије статус привилегованог партнерства у Европској унији није нова, али то за сада није званична идеја ЕУ, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић коментаришући спекулације у француској јавности да би Србија могла да добије статус "који је више од суседства, а мање од чланства у ЕУ"

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

- То су идеје од пре 20-30 година. Бивша Југославија је имала тзв. стратешко партнерство са ЕУ, а сада је идеја да то буде привилеговано партнерство - рекао је Дачић новинарима на Сајму медија.

Шеф српске дипломатије сматра да је, да би се дошло до таквог статуса, потребно обавити промене у ЕУ, односно увести ту категорију и одредити разлику између пута ка пуноправном чланству и привилегованог партнерства.

Како је навео, то је идеја која неће бити брзо реализована и истовремено порука, нарочито Западном Балкану, да, ако не можемо да постанемо чланови ЕУ, будемо у привилегованом партнерству.

- Свакакве идеје се чују, али за сада то није званична идеја ЕУ - казао је Дачић и додао да је такав статус својевремено предлаган и за Турску.

Дачић је оценио да је ЕУ у кризи, јер је, како каже, престала да буде шаргарепа и сада постоји само штап што се, каже, најбоље види на примеру Северне Македоније.

- Држава је променила име, шта још треба да уради да би отпочела преговоре о чланству, питао је министар и додао да Србији то намеће потребу да добро размотри међународну сцену и токове и нађе своје место на политичкој сцени Европе. 

- Макрон ништа ново није рекао, он је то најавио у Београду, али мислим да је Западни Балкан потребан Европи - рекао је Дачић.

Тачи предвиђа нове сукобе ако не дође до споразума! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА