Најновије

ДАЧИЋ: Србија никада није била агресор и српски народ није водио освајачке ратове

Слика како се односима према ветеранима, ратним и војним инвалидима слика је којом говоримо и колико поштујемо сами себе и своју државу и свој народ, рекао је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић на свечаној академији поводом 100 година од оснивања Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Србије (УРМВИ).

Дачић (Фото: Јутјуб)

Он је истакао да Србија никада није била агресор и да српски народ никада није водио освајачке ратове, већ да је увек жртвовао себе, можда чак и више него што је требало.

- Они најискренији кажу да се у рату, за јуриш јављају најбољи, а у миру се обично за јуриш и за бусање у груди јављају најгори - додао је Дачић.

Он је нагласио да је српски народ увек реаговао на неправду, чак и када је то било на његову штету и да се увек налазио у првим редовима у усвету у борби за слободу, против фашизма, империјализма.

- Да ли смо увек успели у миру да валоризујемо то што је постигнуто у рату, да ли данас, када обележавамо 100 година од оснивања вашег удружења, можемо да кажемо да су они који су погинули у Првом светском рату или који су остали инвалиди, то учинили узалуд, и да ли је држава коју смо тада створили била оно за шта су се наши људи борили или су се борили за Србију - навео је Дачић, додавши да је реч о перспективи након 100 година.

Говорећи о двојним стандардима у међународној политици, он је подсетио како су холандске власти билр "жестоко против почетка преговора Србије са ЕУ док не ухапси и не испоручи све које се налази на листи Хашког трибунала”, а да је иста та држава одбила да изручи немачког цара Вилхелма који је у Првом светском рату, заједно са аустро-угарским царем Францом Јозефом крив за смрт милион Срба.

- Да ли је то праведно или није праведно? То је свет у коме живимо. Ми ту не можемо много да променимо али то шта можемо да променимо јесте да имамо један праведан однос према онима који су дали све што су могли за своју земљу и за свој народ - нагласио је Дачић.

Он је такође подсетио да је његово порекло из Топличког краја одакле је најодликованија јединица српске војске у Првома светском рату, Гвоздени пук, и подсетио да је поводом погибје његовог команданта компонован и чувени Марш на Дрину.

- Ви сте рекли да су законом из 1919 године ратни и војни инвалиди добили право да просе. То је срамота за нашу земљу а исто тако срамота како смо се односили према борцима из ратова из деведесетих година и бомбрадовању 1999. године - нагласио је Дачић.

Први потпредседник владе и министар спољних послова нагласио је да је на челу националног управног одбора за стамбено збрињавање избеглица, те да су успели да обезбеде за 4. 000 породица трајно стамбено решење, али да је многима од њих живот спасен захваљујући борби и храбрости и жртви војних ветерана и инвалида.

Он је захвалио УРМВИ што су успели да терористичка албанска ОВК не постане део Светске федерације ветерана, и то оценио као велики успех овог удружења на међународном плану.

Председник УРМВИ Синиша Драшковић рекао је да је овај јубилеј велики дан за државу Србију, те да се ово удружење од оснивања до дан данас непрестано бори за права ратних инвалида.

- УРМВИ основана је 28. октобра 1919. године. Основали су га ратни инвалиди из Првог светског рата. Краљ Александар поклонио је удружењу плац на Савском тргу где је касније саграђен Дом ратних инвалида - навео је Драшковић.

Он је подсетио да су се на скупштини овог удружења 18. октобра 1945. години придружили војни инвалиди из Другог светског рата, а да је 1995. године донета одлука да се прикључе и војни и мирнодопски инвалиди из ратова из деведесетих.

Како је он навео, УРМВИ је једино војно удружење из Србије које је члан Светске федерације ветерана.

Председник УРМВИ Београда Јово Џаковић рекао је да су чланови удружења задојени чојством и јунаштвом и да су дали део себе, остајући инвалиди, за своју државу и народа.

Америка се распада у наредних 20 година! Мораће да води стотине малих ратова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА