Најновије

МАМУЛА ЗА ПРАВДУ: Путин и Медведев у гостима или посета која траје

Вежба брзог отпремања и оперативног постављања система С-400 у Србији.

Ђорђе Мамула (Фото: Правда)

Пише: Ђорђе П. Мамула

- Не може се бити на власти, а не бити крив, Сен Жист.

Тито    -    П. Дапчевићу

                                                                     16. октобар 1944.

                                                                  Пошаљи ми хитно  преко Беле Цркве  за Вршац

                                                                   једну од најбољих јаких бригада евентуално кр-

                                                                   рајишка. Потребно ми је да очистим Вршац од

                                                                   швапских становника... 

Владимир Владимировић Путин је посетио Републику Србију 17. јануара ове године, а Дмитриј Медведев је поводом 20. октобра посетио  Београд. Пред крај Другог светског рата не би био ослобођен Берлин без великих жртава Црвеноармејеца, а камоли Београд. Посета је протоколарна и ТВ станица  „Русија данас“ је није забележила. Остали градови Европе који су такође ослобођени не позивају руске  државнике на дане жртава и сећања.  Европа је хришћанска, а хришћанство слави жртву, почев од прве Христове...

Било би добро да од следећег доласка представника Русије, они, поводом ослобођења Београда, признају да је Србија имала два антинационалсоцијалистичка  покрета, односно два антифашистичка покрета, партизански и четнички. У оба штаба и Михајловићевом и Брозовом, Кремљ је имао војне мисије совјетских официра, а у Врховном штабу партизанских јединица своје ученике и ватрене присталице, агресивно лојалне. Радио поруке из партизанског и четничког штаба прислушкивали су и Британци и Немци и Црвена армија. Пред  Други светски рат Јосип Копинич је као човек Коминтерне, а Иван Стево Крајачић као човек совјетске тајне службе били у Загребу. Стаљин је у мају 1941. одредио амбасадора за Павелићев Загреб, али после напада нацистичке Немачке на Совјетски Савез 22. јуна, амбасадор није стигао.

После Другог светског рата, Туђман се из Београда вратио у Загреб и у насељу породичних кућа, Тушканац, живео у половини једне виле. У другој половини је живео Титов венчани кум, Иван Стево Крајачић, задужен за питања безбедности Републике Хрватске, а изгледа и шире. Шпански борац, партизан, јунак  социјалистичког рада и народни херој  несврстане Југославије. Све помало, удробљено, а понајвише совјетски агент. После његове смрти крајем лета 1986. из његовог дела куће демонтирана је радио станица преко које је одржавао везу са Москвом. Из његове куће су после тога у совјетски конзулат у Загребу (који је био већи од совјетске амбасаде у Београду ) пребачена два камиона документације.

Кремљ је подржавао током рата, а посебно током 1944. године, Краља Петра и југословенску војску у отаџбини, ради слабљења, тада већ партизанске армије и маршала Јосипа Броза Тита. Или игра на две карте. То се видело и у одласку црвеноармејаца из Србије према Мађарској, када су остатак борби кроз равнице ка западу земље препустили Титу и друговима. Али и када су нека места у Србији заједно ослободили Црвена армија и четници. Тај ратни савез из 1944. је обновљен и траје и данас и обележава се и обнавља се сваког 20. октобра.

Русија неће ратовати за Србију због Косова и Метохије, али ће помоћи Србији у међународним организацијама, посебно у УН, где у Савету безбедности располаже правом забране доношења одлука, ветом. Русија је веома јака регионална сила и има врло моћно оружје које је паркирало НАТО авијацију и њихове ракетне системе. У континенталном делу Европе једино Француска има атомско наоружање.

Пред крај (23.02.2014.) зимских олипијских игара у Сочију, кренула је НАТО операција из Пољске према Кијеву са планом смене председника државе  Виктора Јануковића и избора нове владе која  ће бити по мери Вашингтона. Резултат је да се Крим вратио  у окриље Русије и да Кијев више неконтолише источну Украјину. На жалост, уз велике жртве. Русија је учврстила позиције у Сирији, а Америку више не интересује сиријски песак. Американци подржавају савезника, Израел и концентрисали су трупе око Голанске висоравни. Русија је све више контролише Блиски и Средњи исток, а шири и зону утицаја ка Африци. Вероватно ће тамо договорити зоне интереса са Кином која   се заинтересовала  за  тамошње нафтоносне изворе после неких америчких компанија.

Турска је купила систем С-400 за 2,5 милијарде долара, Индија за 5,5 милијарди долара, због потенцијалног рата са Пакистаном (обе државе имају  атомске бомбе). Србија је купила систем „Панцир“.

Систем С-400 у Србији се налази на војној вежби, али је то ипак изгледа проба да би се видело колико брзо Русија може да ваздушним путем отпреми и оперативно припреми тај систем, Путинове „сулундаре“, С-400 на територији Србије, обзиром да се цела акција одвија под контролом руских ракетних система од отпремања до  враћања у Русију. Ово тим пре, јер Румунија не дозвољава пролаз баржи Дунавом.

Ради упознавања наше војске са руским ракетним и протваздушним одбрамбеним системима у Русији се школује преко 20 војних лица Војске Србије, а  у Србији се школује више војних лица руске армије.

Обзиром да је Србија у Партнерству за мир, (децембар 2006.) као и Русија (јун 1994.) добре односе има и са НАТО пактом. Мирослав Лазански, је још као новинар, данас амбасадор у Москви, приметио да је тих вежби више него са војском Русије, и не само вежби већ и војних, полицијских мисија под заставом УН и ЕУ. Наравно и кроз војну сарадњу са НАТО пактом, преко донација војне опреме и возила. А и кроз уговоре о куповини НАТО наоружања.

Половином јула генерал Тод Волртерс, главнокоманујући америчким војним снагама у Европи  и Нато пакта је имао разговор са председником Србије Александром Вучићем.

Недавна посета председника Француске Макрона довела је  до тога да је од преко 20 закључених уговора, 5 склопљено ради куповине наоружања и војне опреме. Пре свега, ПВО систем Мистрал, лансери, војни полицијски , хеликоптери, модернизација оружја, занављање, одржавање старих модела хелкоптера.

У Либану је у мисији УН ангажована чета Воске Србије у шпанском батаљону НАТО  пакта, обзиром да Шпанија није признала КиМ. Такође тамо је  један вод наше војске  у саставу италијанског  НАТО контигента.  У Прокупљу се једна  инжењерска чета опрема  и обучава уз донације америчке војске. На војној паради у Нишу нека војна возила домаћих произвођача нису имали војне регистрарске таблице па се видело да нису власништво Војске.  Према синдикату Војске Србије  2 официра, 2 подофицира, 2 војника по уговору и једно цивилно лице на служби, дневно напуштају Војску Србије.

Како ће министар одбране да предложи обавезно служење војног рока кад ни 15 дана није издржао на одслужењу војног рока. Због одласка у иностранство и старења становништва попуна резервног састава је угрожена.

Склопљен је и уговор са Руском федерацијом о изградњи нуклеарног центра, мада Србија нема нуклеарне инжењере.

Није јасно шта је  Србију определило за куповину руског путничког авиона Сухој супер џет 100. Недавно је Република Словенија одустала од тог посла, како се чуло у емисији ТВ Спутњик у Београду у разговору амбасадора Мирослава Лазанског и дописника Вечерњих новости из Москве Бранка Влаховића. Такође су ирска и мексичка компанија одустале од  коришћења већ купљених авиона. Више летова тог авиона је трагично завршено, што се види и у црним хроникама интернет вести.

Прочитајте ОВДЕ  претходну Мамулину колумну.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА