Најновије

САД ЈЕ ЈАСНО, ПУТИН БРАНИ СРБИЈУ КАО ДА ЈЕ РУСИЈА! После доласка "Панцира" и "С-400" западни центри моћи у проблему!

Одлука председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина да у Београд на заједничку војну вежбу пошаље свој најмоћнији ракетни систем С-400 и да Србији по цени знатно нижој од тржишне испоручи 'панцир С' дефинитивно доказује спремност Кремља да бескомпромисно брани свог 'последњег најважнијег европског савезника'!

Панцир -С (Фото: Риа)

Ова оцена наводи се у извештајима НАТО обавештајаца и аналитичара који су протеклог викенда достављени амбасадама западних земаља у Београду. У њима пише да је Путин целом свету показао да у сваком тренутку у Србију може да пребаци једну или две дивизије С-400, а да НАТО то никако не може да спречи.

Најјаснија подршка

Новинари су имали увид у закључак поверљивог документа једне западне амбасаде у коме се анализира здружена вежба Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Русије "Словенски штит 2019".

"У ноћи између среде и четвртка видели смо да је С-400 први пут ван размештен ван граница Русије и Белорусије. Ниједна обавештајна агенција земаља чланица НАТО о томе није имала никакве податке. То показује да су западне позиције на Западном Балкану врло танке и рањиве. С-400 је најсавременији ракетни систем који радарски покрива територију од 600 километара, а може да гађа циљеве на чак 400 километара. То је оружје које дугорочно битно мења односе снага", наводи се у овом документу и апелује на појачану дипломатску и обавештајну активност како би се Србија отргла из загрљаја Москве.

Набавка система ПВО је од изузетног значаја за безбедност земље и очување мира. Колико год наведена борбена средства била скупа, увек ће бити много јефтинија од цене коју смо платили приликом НАТО агресије 1999.

- Србију у случају било каквих претњи споља и то свим расположивим капацитетима. Ово је до сада најјаснија и најконкретнија Путинова подршка Србима. Нотира се да се земља налази у преломном тренутку решавања косовског проблема и да овај гест руског лидера битно компликује позиције Запада јер Србија постаје отпорнија на било какве уцене или притиске. То ће умногоме отежати покушаје да се Београд приволи да пристане на решења која стижу из Брисела и Вашингтона - преноси извор из дипломатских кругова.

Званично, НАТО је јавно саопштио да поштује суверено право Србије да бира с ким ће да организује војне вежбе и да је то ствар "само Србије и само Русије".

С друге стране, руски војни коментатор Виктор Литовкин оценио је за државну руску агенцију ТАСС да долазак система С-400 и 'Панцира С' показује спремност Москве да у сваком тренутку Србији пошаље неопходно наоружање на Западни Балкан.

- Нећемо нагађати да ли ће Србија купити систем С-400 или не, али не треба губити из вида да Москва у сваком тренутку може да пребаци Београду једну или две дивизије С-400. Логично је да испорука С-400 треба да иде у комплету са системом 'Панцир С'. Чини се да постављени системи С-400, 'Панцир', 'Нева' и 'Куб' у центру Балкана, у ваздушном простору земље окружене чланицама НАТО, сведочи управо о пријатељским односима две земље... - напомиње Литовкин.

Безбедносна слобода

Коментаришући све ово, професор др Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума, каже за Информер да је Русија слањем свог најбољег система у Србију показала да је спремна да одбрани нашу земљу.

- Слањем С-400 и 'панцира' Москва је поручила Србији да неће никоме дозволити да се поиграва с њеном слободом и да је прошло време када су нам неке западне земље претиле и уцењивале нас да испунимо њихове циљеве на Косову. Русија је свима ставила до знања да неће никоме дозволити да мења вољу њених грађана и границе Србије мимо политичких договора. Имамо политичку и безбедносну слободу да радимо у свом интересу и веома чврсте гаранције Москве да нећемо бити остављени на цедилу - истиче Ковач.

Карактеристике С-400 "Тријумф"

* максимална брзина погађања циљева 4.800 м/с
* време неопходно да комплекс дође у дејство 5 до 10 мин
* домет погађања аеродинамичких летећих циљева 400 км
* може да погоди више од 36 циљева
* опсег покривености радаром 600 км

Карактеристике "Панцира С"

* систем за одбрану од авиона, крстарећих ракета и беспилотних летелица
* поседује 12 пројектила и два аутоматска топа
* може да нападне до четири циља истовремено
* гађа мете на даљинама од 1,2 до 20 километара
* 2012. године је систем 'Панцир' уведен у употребу

Основни циљ пребацивања система С-400 на војну вежбу у Србији заправо је увежбавање 'плана за одбрану Србије', пишу руски медији.  Прочитајте ОВДЕ   све детаље.

ИЗвор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА