Најновије

ШОК! ОВО ЈЕ НАРКО-МАПА РЕГИОНА: Загреб је кокаинска престоница, а ево шта се највише конзумира у Београду!

Научници су направили свеобухватну мапу отпадних вода из којих су видљиви тренови употребе наркотика у чак 120 градова на свету.

Заплена кокаина (Фото: Муп Србије)

У том истраживању укључени су и градови региона - Загреб, Београд, Сарајево и Љубљана. За прва два може се рећи да иду у корак с трендовима дрогирања у Европи - у којој је уочен пораст потрошње кокаина.

Научници са Универзитета у Саламанци у Шпанији годинама су истраживали канализације које користи око 60 милиона људи. Тражили су трагове траговима кокаина, метамфетамина, амфетамина и МДМА и направили свеобухватну мапу отпадних вода и трендова у употреби наркотика.

Истраживање је показало да је у Европи видљив раст кориштења кокаина, у Америци и Аустралији приметан је раст употребе метамфетамина, док је највећи раст кориштења МДМА забележен у Холандији. С обухваћених 37 земаља и 120 градова, ово истраживање је највеће спроведено овог типа, а обухватило је Хрватску, Србију, Босну и Херцеговину и Словенију.

Мапа показује да су у Београду и Загребу најпопуларнији кокаин, док у Сарајеву најрађе троше амфетамине. Словеначка Љубљана, према карти показује афинитет према кокаину, али у истраживање је укључена тек годину до две па резултате нису превише истицали.

Загреб је укључен у истраживање свих седам година и управо у њему је од свих градова у региону забележен највећи пораст употребе кокаина на подручју бивше Југославије. Амфетаминска карта показала је како је у периоду од 2011. до 2013. у Загребу он био у паду, а од 2014. до 2017. није уочен никакав тренд. С МДМА-а је обрнуто у првом периоду забележен је пораст употребе у Загребу, а од 2014. до 2017. није дошло до промене трендова. Метамфетамин је потпуно незанимљив у хрватској метрополи.

"Ово је највеће истраживање отпадних вода икада по броју земаља (37) и градова (120) који су обухваћени у периоду од 2011. до 2017. године. Прикупљени подаци добијени за кокаин, амфетамин, метамфетамин и МДМА дају нам свеобухватну слику просторних и временских кретања", казала је Ириа Гонзалес‐Марињо једна од научница из тима.

Научници су почели са истраживањем канализација 2011. године. У жељи да добију што реалнију слику, нису користили податке прикупљене у време празника када се обично у свету користи више наркотика.

Резултати су показали да су у укупној употреби дрога најзаступљенији градови попут Антверпена, Амстердама, Цириха, Лондона и Барселоне, док су градови у Грчкој, Португалу, Финској, Пољској и Шведској имали најнижу стопу остатака дроге у отпадним водама.

Загреб осим кокаина, воли и МДМА, уз наш главни град ту дрогу посебно воле и становници Хелсинкија, Осла, Брисела, Дортмунда, Цириха и Барселоне. Кокаинска 'браћа', пак, станују у Лондону, Амстердаму, Цириху и Антверпену.

"Генерално, резултати истраживања отпадних вода поклапају се с најновијим истраживањима о употреби дроге у свету", истиче Гонзалес‐Марињо и додаје да су ови подаци посебно занимљиви јер се добијају готово у реалном времену уз кашњење од само неколико дана.

Прочитајте ОВДЕ  какав то скандал тресе Босну.

Извор: 100 одсто

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА