Најновије

У ПРОЦЕПУ: Парламентарни избори у овој покрајини показују да је Немачка подељенија него икад!

Трећи покрајински избори у источној Немачкој ове године показују: тридесет година после пада Берлинског зида Немачка је драматично подељена, а дели се чак и оно што припада заједно.

Ангела Меркел (Фото: pixabay. com)

На парламентарним изборима у немачкој покрајини Тирингији више од 23 одсто гласова освојио је човек кога, како пише немачки “Фокус”, у складу са судском документацијом, с правом можемо звати "фашистом". Тридесет један одсто добила је Левица и њихов премијер Бодо Рамело. На маргиналне партије отпада половина гласова.

Са 21,8 одсто гласова, Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) остварила је најлошији резултат у историји у тој покрајини. Социјалдемократска партија Немачка (СПД) са 8,2 одсто такође је забележила рекордно лош резултат. Странка слободних демократа (ФДП) једва је ушла у параламент.

Оно што многе доводи до очаја је победнички поход Бјерна Хекеа, који је у недељу освојио 23,4 одсто гласова.

Како је до тога дошло? Парола “Нису знали шта раде”, с обзиром на жестоку јавну дебату о вођи радикалног крила унутар Алтернативе за Немачку (АфД) Бјерна Хекеа, не може да прође, оцењује “Фокус”, цитирајући председницу Зелених Аналену Бербок.

- АфД је овде у Тирингији изашла на изборе с кандидатом фашистом, који је то у изборној кампањи јасно и гласно именовао. Упркос томе, АфД је у Тирингији остварила овакав резултат - рекла је она.

Представник АфД-а у Тирингији маше “националистичком заставом” и многи је без устезања следе. АфД је на последњим изборима у покрајини Брандебург освојила 23,5 одсто, у Саксонији 27,5 одсто. Чак и у Мекленбургу-Предњој Померанији и Саксонији-Анхалту на последњим парламентарним изборима освојили су више од 20 одсто гласова.

У тзв. “новим покрајинама” (покрајинама бивше Источне Немачке) очигледно постоји склоност ка екстремима. У већини старих покрајина, Хекеови другови крећу се у другачијим, углавном једноцифреним димензијама, пише "Фокус".

- Тако избори у новим покрајинама са изврсним резултатима за АфД у последње време шаљу демонстративну поруку присталицама умерене политике: можете да нас пољубите... с вашим апелима на умереност - пише “Фокус”.

Други истакнути резултат избора у недељу такође делује и изван граница Тирингије: премијер Тирингије Бодо Рамело освојио је 31 одсто гласова за Левицу. Он би лако могао да буде и лево оријентисани социјалдемократа, а у изборној кампањи се готово демонстративно дистанцирао од своје странке, чак ни на плакатима није било лога Левице. Оно што, међутим, никако не преваљује преко уста јесте да Немачка Демократска Република није била држава с владавином права. Подизање зида? Убијени бегунци на зиду? То није његова тема.

И овде је видљива упадљива подела: оно што једни сматрају страшним, друге ни најмање не тангира.

Исток и Запад се разликују и по програмским приоритетима

Изборна кампања у Тирингији углавном се свела на једно питање: актуелни премијер, или АфД? Према истом моделу доношене су одлуке и у Саксонији, где је премијер Михаел Крчмер (ЦДУ) победио, и у Бранденбургу, где је победио Дитмар Војтке (СПД). Избори се претварају у политичке коњичке трке. Како ће изгледати политика ако настави да се одваја од садржаја и рационалног размишљања да би била укалупљена у све простију шему победник-губитник, већ се види у многим покрајинама.

Чини се да је Немачка, 30 година након рушења зида политички подељенија него икада раније. Ово важи и за садржајна тежишта. Велика тема у последње две године, климатска политика, у Тирингији скоро никога не интересује. Била је важна само за 16 одсто бирача. Зелени су морали до последњег тренутка да стрепе да ли ће ући у парламент.

Велика коалиција у Берлину чигледно је имала добар осећај које су теме важне кад је на почетку као паролу изабрала “ново јединство у нашој земљи”. Дубока пукотина тренутно се пружа дуж некадашњег зида као границе. Према томе, формулисан је циљ - јединство. После избора у Тирингији, међутим, нема одговора како стићи до тог циља.

Прочитајте ОВДЕ  какав је то Трампов поклон Путину.

Извор: Блиц/focus. de

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА