Најновије

У СРПСКОМ СТИЛУ: Амерички амбасадор тражио од Дачића да Србија прекине са повлачењем признања тзв. Косова! Ево шта му је он одговорио!

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са новоименованим америчким амбасадором у Београду Ентонијем Годфријем, којег је упознао са ставовима Србије у вези са актуелним спољнополитичким темама, а било је речи и о Косову и Метохији.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

"Причали смо мало и око Косова, њих наравно увек интересује да ли ћемо и даље да радимо на повлачењу признања", рекао је Дачић Танјугу после састанка са Годфријем.

На констатацију да се амерички амбасадор одмах заинтересовао за кампању коју води Србија, Дачић објашњава да је Годфри то казао дипломатски - "да би они били захвални уколико би ми имали више разумевања за то и да мало успоримо са тим акцијама".

"Рекао сам да ми имамо разумевања и да имамо у виду то да су сви они незадовољни, јер би било 30 земаља које су повукле признање Косова. Данас је веома тешко да нађете неку земљу која ће сада да призна Косово, јер се ситуација у међународној заједници променила", рекао је Дачић.

Министар је навео да то није главна ствар, већ да Србија жели да каже да се не може доћи без ње до компромиса, као и да су лажи да је 116 земаља признало Косово.

"Не долази у обзир да ми престанемо са кампањом, а да они воде кампању за признање укључујући и земље Квинте, али разгововр је био веома коректан, нама је у интересу да нађемо заједнички интерес са САД и да имамо коректне односе зато што би то било у интересу наших српских и државних интереса", рекао је Дачић.

Закључио је да је проналажење мирног решења уз сагласност великих сила свакако добра основа за бољу будућност Србије.

Још нема вести да је Косово поново тражило чланство у Унеско

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да још нема вести о томе да је Косово поднело захтев за чланство у Унеско пред Генералну скупштину те организације, која ће бити одржана од 12. до 27. новембра у Паризу, и поручио је да ће ако захтева буде Србија поново спречити покушаје Приштине.

Дачић је рекао на седници скупштинског Одбора за спољне послове представљајући извештај о раду министарства од 1. фебруара до 20. октобра 2019. да није ни сигуран да ли Пришитна има времена да то уради и подсетио да је Србија већ једном осујетила покушај Косова.

"Ускоро почиње Генерална скупштина Унеска, ту ћемо Вучић и ја учестовати у расправи. Већ смо једном одбили захтев Косова и важно је да останемо приправни за тако нешто", истакао је Дачић.

Циљ државе је да покаже да Косово нема потребну већину да би постало члан медјународних организација, пошто у Приштини сматрају да је то већ све решено и да су постигли шта су хтели.

"Оваква гласања показују да то није тацнцо, као и повлачење признања независности Косова. Показује да је тај број далеко од онога што је њима потребно да верификују своју државност", нагласио је Дачић.

Вучић се састао са Јункером и Могерини! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА