Најновије

Ево ко је Багдадијев наследник!

Могући нови вођа оружане групе Исламска држава Ирак и Левант, познат и као Хаџи Абдуллах ал-Афар, потиче из округа Тал Афар, западно од ирачког града Мосула.

Багдади (Фото: Јутјуб)

Након што је амерички председник Доналд Трамп потврдио смрт вође оружане групе Исламска држава Ирак и Левант Абу Бакра ал-Багдадија у операцији коју су у Сирији извеле америчке специјалне снаге, поставља се питање ко ће га наследити у вођењу организације те шта је, заправо, остало од те групе, њене организацијске структуре и капацитета.

У том контексту медијски и истраживачки извештаји показују да Багдади, кад је убијен, није био стварни вођа организације и њених операција, с обзиром на то да је још од последњег појављивања на видеоснимку у априлу опуномоћио комисију да обавља његове задатке.

Име које се највише спомиње у контексту Багдадијевог наследника је Абдулах Кардаш, ирачки Туркмен, познат и као Хаџи Абдулах ал-Афар, из округа Тал Афар, западно од Мосула, на северу Ирака.

'Задужен за питања муслимана'

Кардаш је описан као Багдадијев наследник још кад је Амак, медијска агенција те групе, у аугусту објавила да је Багдади именовао Кардаша особом "задуженом за питања муслимана".

Амерички лист Њузвик пренео је речи једног регионалног обавештајног званичника, који је говорио под условом да се не помињу његово име или држава, да ће Кардаш преузети Багдадијеву улогу.

Званичник је је рекао да је Багдади постао симболични вођа, који није водио операције.

"Све што је Багдади радио било је да каже 'да' или 'не', али не и да планира", додао је.

Амерички лист наводи да постоји веома мало информација о Кардашу, који је био официр у ирачкој војсци у време ирачког челника Садама Хусеина.

Према ономе што је ирачки стручњак за сигурност Фадил Абу Раг објавио раније на Твитеру, Кардаш је био у затвореник у затвору Бука (покрајина Басра), а пре тога је обављао јавну функцију за мрежу Ал-Каида.

'Окрутност, ауторитарност и милитантност'

Дипломирао је на факултету "Имам А'адхум" у Мосулу.

Абу Раг је додао да је Кардаш био близак вођи Абу Али ал-Африју (Багдадијевом заменику, убијеном 2016), истакавши да је његов отац био речит и разборит говорник.

Казао је да Кардаша карактеришу "окрутност, ауторитарност и милитантност", истичући да је он међу првима примио Багдадија за време пада Мосула.

С друге стране, Хасан Абу Ханиyе, истраживач у подручју исламских група, сматра да ИД, упркос поразу у Ираку и Сирији и убиству вође Багдадија, и даље има моћ.

Изјавио је како постоје услови да та група ојача и добије нови замах.

Додао је да ИД има снаге с обзиром на чврстину организацијске структуре, реферирајући се на процес реструктурирања организације од губитка џепа Багуз (покрајина Деир ез-Зор, на истоку Сирије) прошлог марта.

У Сирији и Ираку до 18.000 ИД оперативаца

Багуз је био последњи џеп ИД у Сирији и Ираку.

Абу Ханиyе је објаснио да је организација отад усвојила децентрализацију за вођење својих операција, рекавши да је она сада у осам земаља и да још контролише велике површине у Африци.

Пентагон процењује да је у Ираку и Сирији и даље између 14.000 и 18.000 ИД оперативаца.

"Баш као што смрт Осаме бин Ладена није довела до краја Ал-Каиде, очекујем да Багдадијева смрт неће значити крај ИД", изјавила је Дана Строул, бивша званичница Пентагона.

Прочитајте ОВДЕ   ко каже да Ал Багдадијева смрт није решење проблема.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА