Најновије

ОПРОШТАЈНА ВЕЧЕРА У БРИСЕЛУ: Ево шта је Вучић поклонио Федерики Могерини (ФОТО)

Председник Србије Александар Вучић учествoвао је вечерас у Бриселу на опроштајној радној вечери, коју је приредила висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Вучић поклања цвеће Федерики Могерини (Фото: Predsednik.rs)

Могерини је Вучића и лидере Западног Балкана дочекала у седишту Европске дипломатске службе у Бриселу, а том приликом Вучић је одлазећој шефици ЕУ дипломатије поклонио цвеће као знак пажње.

Радној вечери у Бриселу присуствовали су и председник Црне Горе Мило Ђукановић, косовски председник Хашим Тачи, премијер Северне Македоније Зоран Заев и сва три члана Председништва БиХ Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић.

Премијер Албаније Еди Рама због раније заказане билатералне посете Грчкој вечерас није у Бриселу.

Поред најављених тема као што су процена ситуације у региону, заједнички изазови и резултати, очекује се да ће председник Србије инсистирати да се током вечере размотри и питање наставка дијалога Београда и Приштине.

Вечера коју је приредила Могерини је већ традиционалан формат у коме шефица ЕУ дипломатије од 2017. године окупља лидере из региона.

Овога пута то је и опроштајна вечера, с обзиром на крај мандата Федерике Могерини на месту високе представнице ЕУ који се очекује 1. децембра.

Вучић: Судија променио правила, морамо да гурамо даље

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је и даље стратешки циљ Србије пут ка ЕУ, али да тактички морамо да се прилагодимо, јер је "судија одлучио да промени правила у току игре".

Вучић је, након вечере лидера Западног Балкана са одлазећом високом представницом ЕУ Федериком Могерији, нагласио да тај наш стратешки пут нико и никада неће моћи да доведе у питање. Пренео је да је састанак био добар, отворен, на којем је речено све што су учесници имали да кажу.

Пренео је да је на састанку било речи о једном нивоу односа према ЕУ, као и другом нивоу односа у региону.

"Срећан сам јер су више него икада људи разумели да треба да гледамо себе, да разговарамо отвореније, сачувамо мир и стабилност", истакао је Вучић.

Казао је да ће земље региона настојати да се састају све чешће без евроспких псоредника, и размотре решаванеј проблема.

"Сигурно ће бити два корака напреда и, понекад, један или један и по уназад, али за две године ћемо направити велики помак који ће имати као резултат смањење напуштања грађана", уверен је он.

Указао је да је већина учесника била разочара одлукама Савета ЕУ о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, али да је он у име Србије рекао да ми нисмо, јер смо знали да ће тако бити, о чему је, како је подсетио, говорио Зорану Заеву пре годину и по у Врању.

Истакао је да ће Србија наставити економске реформе, и рекао да очекује извештај према којем је у трећем кварталу остварен раст од четири одсто, као и да очекује да ћемо прећи план који су Светска банка и ММФ задали.

"Реформе проводимо због нас и наших људи. То је стратешки пут, а тактички морамо да се прилагођавамо, јер судија је одлучио да мења правила у току игре. Тако може у току игре и да се промени време, па морате да шутирате са 20-30 метара како би лакше дали гол по клизавом терену", илустративно је објаснио ситуацију додајући да ће Србија наставити да сарађује са свима у свету.

С тим у вези је казао да је председнику Европске комисије Ззан Клод Јункеру поклонио вињак стар 40 година, за који је кажао да смо срећни што можемо да га продајемо у Москви и Бриселу.

"Јункер је рекао да је то супер и у реду. Пробали смо га заједно када је био у Београду. Иначе он уопште није пијанац, како то неки злуради људи тврде, већ фантастичан човек, који ће нам, уз Могерини, недостајати у сваком смислу", рекао је он.

За Србију је, како је додао, важно да видимо шта су њихови ставови и да гурамо своју политику са свима.

Каже да је једино молио Јункера за Железару, односно да му је оставио како да нас ослободе квота за челик.

Подсетио је да је Железара наш извозник број 1 и апеловао да нам помогну, јер би нас уништио наставак са квотама, посебно за хладно и топло ваљани лим.

Прочитајте ОВДЕ шта је Данијел Сервер поручио Албанији и тзв. Косову.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА