Најновије

АМЕРИКАНЦИ СКОВАЛИ МОНСТРУОЗНИ ПЛАН! Марк Еспер најавио почетак "жестоког медијског рата против Русије у Србији"!

Амерички министар одбране Марк Еспер најавио је почетак 'жестоког медијског рата против Русије у Србији'!

Марк Еспер (Фото: Јутјуб)

Еспер, који је именован за новог шефа Пентагона, каже да руске дестабилизујуће активности на Западном Балкану до сада нису успеле да испуне главне циљеве Кремља у региону, што доказују примери Црне Горе и Северне Македоније. Ипак, додаје он, неопходно је да се НАТО пакт озбиљно позабави руским дезинформацијама, које и даље приказују САД и западну војну алијансу у негативном светлу.

Замена теза

Шеф Пентагона је на медијски рат против Русије позвао говорећи пред Одбором за оружане снаге америчког Сената.

“Руске активности досад нису успеле у региону Западног Балкана. То најбоље показују неуспели државни удар у Црној Гори и Преспански споразум у Северној Македонији. Мисија КФОР на Косову пружа кључну способност за одвраћање од руског утицаја, који настоји да игра на нестабилност у региону који се историјски посматра као буре барута Европе. Западни Балкан јесте важан за Европу која је целовита, слободна и у миру са суседима. Историјске тензије и проблеми балканских земаља захтевају да се НАТО позабави руским дезинформацијама, које и даље приказују САД и НАТО у негативном светлу, истовремено подстичући сукобе на терену”, истакао је Еспер.

Коментаришући ове наводе, бивши потпуковник КОС Љубан Каран каже да нови шеф Пентагона прича о дезинформацијама, а његова земља управо највише шири лажне вести.

“Руске дезинформације којима нас Еспер плаши нисмо уопште осетили, док су западне дезинформације до крајњих граница сатанизовале Србију и Србе. Америчка пропагандна машинерија лансирала је лажне вести на дневном нивоу и до усијања је подигла антисрпско расположење на Западу. Прича о томе да Руси дестабилизују Балкан јесте измишљена и служи само као повод за перфидне акције специјалног рата водећих обавештајних служби НАТО на овим просторима. Знамо ко су господари рата и мира на Балкану и само од њих, а не 'руских дезинформација', зависи да ли ће бити нових сукоба”, упозорава Каран.

Увлаче нас у НАТО

Мирослав Бјеговић, декан Факултет за безбедност 'Едуконс', оцењује да Марк Еспер наставља спровођење старе западне безбедносне политике на Балкану.

“Главна теза те политике каже да је Русија одговорна за дестабилизацију Балкана и да све земље треба да јој окрену леђа и да уђу у НАТО. Заборавили су, међутим, да српски народ непогрешиво препознаје праве намере САД и памти све оно што су нам радили деведесетих година. Нису Руси бомбардовали и убијали недужне људе и децу у Републици Српској, Србији и на Косову, него Американци. Што се тиче Северне Македоније и Црне Горе, па те земље су управо под окриљем НАТО изгубиле државност, слободу. Више нису свој на своме, а њима потпуно владају страни елементи”, закључује Бјеговић.

Бечић: Игре великих сила

Игор Бечић, председник Одбора за контролу служби безбедности, каже да не треба бити оштар према Есперу.

“Оно што би нама требало да буде јако важно јесте да се Еспер обавезао и да ће предузети све неопходне мере да обезбеди функционисање мисије КФОР на Косову. Та мисија је за нас веома значајна као гарант безбедности наших грађана на Косову. Што се тиче региона, Србија је посвећена сарадњи и партнерским односа, а све остало су игре великих сила у које не би требало да се мешамо”, наглашава Бечић.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће Чешка повући признање независности тзв. Косова.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА