Најновије

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ: Без Светога Саве нашег народа данас не би било

"Jединство је било предуслов за све што је урадио Свети Сава, а то што је 1219. године успео да издејствује аутокефалност за Српску православну цркву представља суштинску прекретницу, вододелницу, нову страницу постојања српског народа", истакао је митрополит загребачко-љубљански Порфирије поводом јубилеја - 800 година аутокефалности СПЦ.

Митрополит Порфирије (Фото: Јутјуб)

"Да није било Светога Саве и православне цркве, нашег народа данас не би било или га не би било оволико колико га има или на начин на који постојимо", рекао је митрополит Порфирије наводећи да српски народ има огромно поштовање према Светом Сави, али често не зна колики је његов значај и допринос. Како је објаснио, с обзиром на то да је српски народ до 10. века и надаље био распарчан, подељен у више политичких управа, као и више црквених јурисдикција, било је илузорно говорити о било каквом јединственом духу, осећању некаквог свог самобитног посебног идентита српског.

Захваљујући Стефану Немањи и његовом наследнику Стефану Првовенчаном, Срби су добили своју државу, а захваљујући Светом Сави који је, како каже митрополит Порфирије, дубоко осећао да је православна духовност аутентични израз изворног јеванђела, добили су и своју православну цркву.

"Свети Сава је определивши се за источно-византијску духовност отишао 'избеглицама цару и патријарху' и успео да их убеди да је српским просторима, српској држави потребна самостална црква како би јеванђеље могло да ухвати дубље корене у том народу и како би плодови живота по јеванђељу били неупоредиво богатији, што се и десило", испричао је Порфирије.

Свети Сава је 1219. године добио аутокефалију, изабран је за поглавара и устоличен је у Жичи, а успоставио је 10 епархија и, наглашава митрополит, одмах се читавим својим бићем предао просвећивању народа, које се није тицало само утврђивања јеванђеља.

"Тицало се свих поља. Будући да смо до тада на свим пољима били заостали због економске беде и немаштине, Свети Сава је просвећивањем све покренуо са мртве тачке, поље културе, науке, привреде... Све је то плод визионарског дела Светога Саве, који је успео да покрене све потенцијале који су постојали у српском народу", наводи митрополит Порфирије.

Како је додао, оно најважније што је Свети Сава успео да уради јесте то што је успоставио једну веру, једну мисао, један циљ, од кога се није одустајало.

Према речима митрополита, и за нас данас веома је важно да схватимо да без јединственог циља и без јединсвене вере, без самосвести и самоосећања, без правог идентитета, тешко да можемо не само напредовати, већ нећемо моћи да превазиђемо ни најмања искушења и тешкоће.

"Јединство је био предуслов за све што је урадио Свети Сава", истиче митрополит.

Обележавање јубилеја је, како је навео митрополит, прилика да се с једне стране држимо Светога Саве као инспирације и подстрека, али исто тако и да проценимо себе колико смо на његовом путу јер, како додаје, време у којем је он живео је веома слично нашем времену, односно и Свети Сава се налазио између истока и запада, где су и једни и други имали своје интересе.

Свети Сава је гледао како може на најбезболнији начин да учини најбоље за свој народ, а да притом никога не угрожава, каже митрополит и додаје да је радио на томе да гради најбоље могуће односе са свима и са истока и са запада.

"У томе је заиста и успео. И ми се данас налазимо у сличној ситуацији и ја дубоко верујем да ако будемо надахњивани примером Светог Саве, ако се угледамо на њега, ако му се будемо молили и имали његову исцелитељску и молитвену подршку и заштитништво пред Богом, да ћемо и ми изнаћи најбољи могући пут, не само да се очувамо, него и да будемо истински креативни и стваралачки настројени у односу и на себе и регион и на читав свет", навео је митрополит Порфирије.

Читава ова година у СПЦ-у је посвећена обележавању највећег догађаја у историји Цркве, навео је митрополит додајући да се може рећи и да је тај догађај највећи и у историји нашег народа, па чак и државности.

Наредних дана Српска православна црква поводом тог јубилеја организује централну прославу у Србији, која има више манифестација, а почеће 6. октобра у манастиру Жича светом литургијом.

Како је навео митрополит, манастир Жича је природно изабран јер је био и седиште првог архиепископа српског - Светога Саве.

Дан касније, 7. октобра, обележавање ће бити настављено на Косову, у оквиру којег ће се посетити манастири Дечани и Пећка патријаршија.

У Пећкој патријаршији тим поводом биће служена света литургија 8. октобра, а како је навео митрополит, обележавање ће бити и у јужној покрајини, јер је Косово "колевка нашег националног бића, наше државности, али и нашег духовног идентитета".

Обележавање ће се наставити у Београду, у Центру "Сава" где ће 8. октобра бити организована велика свечана академија уз, како је навео митрополит, музичо-драмски програм под називом "Завет Светога Саве".

"На свечаној академији ћемо покушати да у песми, слици, драми, дочарамо те важне догађаје везане за добијање аутокефалије и за сам живот Светог Саве, али и да покушамо колико је то могуће да дамо неку паралелу између онога времена у којем је живео Свети Сава и времена у којем смо ми", каже митрополит загребачко-љубљански.

Следећег дана, 9. октобра биће приказана изложба у Музеју СПЦ у Патријаршији - "Култура, духовност под окриљем СПЦ", где ће бити изложени уметничко-духовно-културни предмети из великог временског распона, од 13. до 20. века, који долазе са свих простора на којима су православни Срби живели, пре свега са простора почетака постојања СПЦ.

На изложби ће бити изложене рукописне књиге, око 135 рукописних књига из богатог фундуса који постоји у ризницама СПЦ, као и рукописне књиге од 12. до 13. века на пергаменту са дивним, сребрним, уметнички обрађеним оковима, па надаље.

Такође, биће изложене и штампане књиге, затим серија икона из различитих периода, где ће моћи да се види развој иконописа кроз историју Цркве, као и текстил, где ће осим Јефимијине похвале, која је урађена на свили златним концем извезена, бити постављене и три вредне плаштанице, међу којима је и једна Краља Милутина.

За све манифестације није потребан никакав посебан позив, улаз је отворен, а митрополит Порфирије позива све православне хришћане, али не само њих, већ све грађане Србије, без обзира како се осећају и коме припадају да их посете.

Митрополит је подсетио да је прва манифестација обележавања овог јубилеја одржана управо у загребачко-љубљанској митрополији, у Марибору, као и да је од тада обележавана у епархијама у Србији, а и у региону - Црној Гори, Републици Српској, Хрватској.

Годишњица аутокефалности СПЦ се обележавала и на другим просторима где православни Срби живе, готово на свим континентима - у Америци, Аустралији, Новом Зеленду, у западној Европи.

"Увек и свугде или боље рећи често на многим местима постоје тешкоће, али тамо где има истинске вере, где има дубоке свести о томе ко је Свети Сава и шта за нас значи, мислим да не постоје никакве препреке које могу зауставити не само сећање на Светога Саву и прославу јубилеја, него уопште живот у свом идентитету и у својој духовности", казао је митрополит Порфирије.

Према његовим речима, и данас постоје тешкоће на просторима на којима Срби живе али, додаје, како је стекао утисак да нам Свети Сава поручује да не треба да будемо фокусирани, односно усредсређени на тешкоће, јер ако будемо посматрали тешкоће оне ће апсорбовати потенцијале које имамо у себи и биће све веће и веће.

"Треба, баш као што је Свети Сава чинио, имати јасан циљ, знати шта хоћемо, знати шта је то што је добро, шта је то врлина, шта је то што је честито и усредредити се на то и све своје потенцијале покренути да оно што је добро, што је Богу мило, практиковати и чинити и онда ћемо бити испуњени радошћу, имаћемо духовну сатисфакцију, осећање лепоте, а онда ће и резултати иза нас остајати, који ће бити трагови нашега постојања и стваралаштва и одскочне даске за даљи успон", поручио је митрополит Порфирије.

Прочитајте ОВДЕ како је Марко Ницовић уздрмао Србију.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА