Најновије

ПУТИНОВА ИДЕЈА УПЛАШИЛА ЗАПАД! Русија помаже Кини да направи систем за упозорење од ракета

Русија помаже Кини да направи систем за упозорење од ракетних напада, какав тренутно имају само САД и Русија, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Путин на дискусионом форуму "Валдај" (Фото: Kremlin.ru)

"Ми сада помажемо нашим кинеским партнерима да развију систем за упозорење од ракетних напада. Ово је веома озбиљна ствар, која ће драматично побољшати одбрамбене капацитете Народне Републике Кине", рекао је Путин на дискусионом форуму "Валдај", преноси ТАСС.

Он је додао и да изгледа да су САД "бар неколико година" радиле на развоју нове ракете, која потпада под Споразум о нуклеарним снагама средњег домета, док је он и даље био на снази.

Путин је на скупу говорио и о другим темама, укључујући ситуацију у Персијском заливу, Украјини, сукобу Саудијске Арабије и Ирана...

Он је рекао да верује да је украјински председник Володимир Зеленски искрен у намери да реши сукоб на истоку Украјине, у складу са својим предизборним обећањима.

"Људи чекају да ово питање буде решено. Мислим да он то искрено жели, ово је његово искрено уверење или бар тежња. Тешко ми је да кажем у овом тренутку да ли ће то успети да уради, да ли ће моћи да се одупре онима који су против тог процеса", рекао је Путин.

Путин је предложио да се формира организација, у чијем раду би учествовале Русија, САД, европске и друге земље као би се решила питања у Персијском заливу.

Он је подсетио да је Русија дошла до идеје о развоју концепта за обезбеђивање колективне безбедности у Персијском заливу у јулу ове године, оценивши да је та идеја и даље актуелна због "насилне и непредвидиве ситуације у региону".

"Нудимо да оставимо по страни наше разлике и узајамне претензије како би, праткично од нуле, формирали организацију за безбедност и сарадњу у региону, која би укључила Персијске земље, као и Русију, Кину, САД, ЕУ, Индију и друге државе које су заинтересоване као посматрачи", рекао је Путин.

Он је позвао Иран и Саудијску Арабију да не користе територију Сирије као место сукоба.

Путин је рекао да зна да руководство Саудијске Арабије и Ирана жели мир и добробит сиријском народу.

"И ми их позивамо да се воде тим племенитим мотивима и учине сваки могући напор како не би користили сиријску територију као место сукоба", поручио је Путин.

Председник Русије рекао је и да је уверен да ће бити немогуће решаати глобалне проблеме без учешћа азијских земаља.

У супротном, како је нагласио, било која решења, постигнута на неки други начин, не могу се сматрати легитимном.

Путин је истакао и да је Русија против формирања нових војних блокова и нагласио да је Асоцијација нација Југостичне Азије (АСЕАН) главна организација у Азији.

"Наш концепт је да не би требало стварати нове блокове, попут Северноатланске алијансе након Другог светског рата", рекао је Путин.

Прочитајте ОВДЕ какву поруку НАТО шаље Русији и то усред Европе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА