Најновије

ВИСОКО РИЗИЧНА ПОСЕТА! Српске владике на нишану исламиста: Прати их опасност до Дечана и Пећке патријаршије

Само дан након што на Косову буду одржани ванредни парлементарни избори, који су заказани за 6. октобар, поглавар СПЦ патријарх Иринеј стићи ће у јужну српску покрајину са свим епископима наше цркве.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Стручњаци упозоравају да ова посета нови висок безбедносни ризик и да би се владика СПЦ могле наћи на удару екстремних исламиста. 

Посета Косову и Метохији, приликом које ће највиша црквена делегација обићи Пећку патријаршију и Високе Дечане, део је програма поводом обележавања великог јубилеја - 800. година аутокефалности СПЦ. 

Владике ће на КиМ стићи директно из Жиче, где ће 6. октобра бити служена света архијерејска литургија. 

- После Жиче идемо у Патријаршију, древно седиште наше цркве. Тако ћемо показати да су извори нашег духовног и националног бића управо скопчани са светињама на Косову и Метохији - најавио је митрополит Порфирије.

Њихов одлазак на КиМ после избора којима претходи веома напета и прљава кампања чији смо и сведоци ових дана, према мишљењу саговорника, биће и  мелем на рану напаћеном српском народу, али и посета која носи и велики безбедносни ризик. 

Посланик Зоран Драгишић наглашава да је веома осетљив моменат када наша делегација СПЦ одлази на Косово, као и сам повод због којег одлазе, те да страхује да тамо има оних којима њихов долазак може засметати. Наводи и да КФОР вероватно већ сада спроводи безбедносне процене повезане са скупом у Пећкој патријаршији. 

- Не верујем да кључни албански политичари, њихове групације и медији, поготово дан после избора, нешто намеравају да ураде, провоцирају или, не дај Боже, да нападну црквене великодостојнике или да им забране улаз на територију КиМ. Просто јер би тај неко себе обележио врло негативно, а нарочито пред међународном заједницом до које је Албанцима веома стало. Наравно, њима је највише стало до мишљења САД, које ће одлучити о ономе шта ће се десити на Косову. Ја се ту бојим исламиста. Не сме се заборавити да је тај покрет на Косову веома јак и да би они могли да искористе ову прилику да направе проблем и скрену пажњу на себе. Они су ионако у сукобу са Америком, њих није брига шта ће Америка рећи, а знају да би пред јавношћу којој се они и обраћају добили поене - наводи Драгишић.

Председник Српске лиге, Александар Ђурђев, истиче да прослава годишњице у Пећкој патријаршији само дан након косовских избора шаље снажну поруку косметским Србима - СПЦ и држава јесу и увек ће бити уз њих. 

- Упркос огромним спољним притисцима, упркос петој колони унутар Србије, држава и Црква не одустају од лавовске борбе за КиМ. Такође, међународној заједници се шаље порука да наше аутентично црквено наслеђе има огроман цивилизацијски значај - наводи Ђурђев.

За снимак убиства Оливера Ивановића тражили су Ради Трајковић новац. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА