Најновије

ХАРАДИНАЈ "ИЗВИСИО": Еди Рама другује са Куртијем, али једна ствар је остала иста

Прво је био победник, па човек са којим ће правити "велику Албанију", а онда и "магарац" и онај који не разуме ствари. То је у најкраћем однос доскорашњег косовског и албанског премијера Рамуша Харадинаја и Едија Раме.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Међутим, изгледа је Рама ових дана нашао новог косовског пријатеља који би, уколико буде изабран, могао да му буде и колега по функцији - Аљбина Куртија, лидера Покрета "Самоопредељење" са којим се ових дана интензивно дружи.

Тако је Рама експресно за врло кратко време заменио људе са којима се дружи и послује, па је новог друга нашао у Куртију, чија је странка на октобарским изборима на КиМ освојила највише гласова.

Ипак, постоји једна ствар која се није променила, било да је реч о једном или другом Рамином другу - идеја о стварању "велике Албаније".

Ни за приштинску, ни за овдашњу јавност није непознаница да је Куртију, који ће највероватније бити Харадинајев наследник и косовски премијер, "велика Албанија" идеја која му није страна, напротив.

Он је небројено пута поновио да се залаже за национално уједињење Албанаца, а исто тако није непознаница да у својој канцеларији не држи заставу такозваног Косова, већ Албаније, због чега су поједине дипломате одбијале да се сликају са њим.

Међутим, са свим тим проблем нема Еди Рама, који је практично старе партнере, односно владајућу већину на КиМ, заменио новим, који тек треба да преузму власт. Међутим, време није губио, па се ових дана у неколико наврата дружио са Куртијем који, практично, још није именован на нову функцију.

Све то дешавало се у Тирани, где је Куртија примио у вечерњим сатима и где је, како су пренели тамошњи медији, састанак трајао готово пет сати. Занимљиво је да је до њега дошло и 14 месеци након што су се последњи пут видели.

Међутим, то није једино место где су се срели. Наиме, Курти и Рама били су на филмском сету, тачније састали су се и у паузи снимања филма у коме глуми француски глумац Жерар Депардје. Многи ће рећи једна лепа, опуштена, другарска прича.

Међутим, "љубав" Раме и Харадинаја не функционише већ неко време, а колико су се ствари погоршале говори и то да је он сада већ бившег косовског премијера назвао и магарцем.

Како се ствари мењају, може се видети из неколико примера. Илустрације ради, својевремено је, тачније око две и по године, када је Харадинај након хапшења у Француској по потерници Србије, пуштен на слободу, Рама га је назвао победником. Наиме, он му је тада пожелео добродошлицу назад у Приштину.

Онда су се десили избори, Харадинај је изабран за премијера и, очекивано, сарадња је текла како треба. Штавише, Албанија је била прва земља у коју је Харадинај отишао као председник владе, а дочекао га је наравно Рама.

Штавише, њих двојица су пре око годину дана договорили укидање царинских стопа између Косова и Албаније, роминг у телекомуникацијама и потписали још седам споразума у различитим областима. Заједничка седница две владе одржана је у Пећи, а са тог догађаја је остала упечатљива слика како чланови обе владе, укљкучујући и Харадинаја и Раму, рукама показују двоглавог орла.

Убрзо након тога уследио је и први сукоб и то око корекције граница са Србијом, односно идејом коју је заступао косовски председник Хашим Тачи као могућим решењем за косовски проблем. У исто време, Харадинај је изричит увек био када је реч о корекцији граница.

Тада су приштински медији писали да је Рама "са емоцијама у гласу", рекао да је "магарац свако ко каже да је Хашим Тачи издајник".

Међутим, разлаз у мишљењима десио се и ове године и то у Берлину, где су лидери Западног Балкана на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона разговарали о таксама од 100 одсто које је Приштина увела на српску робу.

Како је након тог скупа појаснио Харадинај, Рама је од њега је тражио да таксе укине. Међутим, огласио се Рама да појасни да је "Рамуш, нажалост, лагао" зато што нико од њега није тражио да укине таксе, већ је затражена суспензија".

Међутим, ту није био крај јер је и након тог скупа Рама имао потребу да појасни Харадинајево понашање шта се са састанака коментарише а шта не, уз опаску "Рамуш још није научио ово једноставно правило".

Када је Харадинај овог лета поднео оставку због позива Хашког Трибунала, чиме је косовска влада практично пала, у косовским медијима појавиле су се информације да Тачи и Рама раде на формирању владе без ванредних парламентарних избора. Тада се писало и да та информација потекла из Харадинајеве кухиње.

Занимљиво је и да су се након оставке Харадинајеве водећи политичари у Албанији огласили, истакавши да су убеђени у његову невиност уз опаске о "његовој жртви", а једини који је све то прећутао био је управо Рама.

Међутим, избори на КиМ су завршени, Харадинај је у опозицији, а Курти се спрема да "седне у седло", па би ваљало наћи, а Рама изгледа није губио време, новог "сарадника" да "погура" идеју о којој Албанци свако мало, што из збиље што да би провоцирали, врате на дневни ред - "велику Албанију".

Прочитајте ОВДЕ  зашто Вучић каже да је ситуација са дијалогом много тежа него што изгледа.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА