Најновије

ПУТИН СПРЕМА ШАХ-МАТ: Кренуле нуклеарне подморнице са специјалним задатком! Неопажено пробити НАТО одбрану и прићи обалама Америке!

Руска морнарица после 34 године у хладним водама Северног Аталнтика покренула је обимну војну вежбу у којој учествује чак 10 подморница, од којих је осам на нуклеарни погон, саопштили су анонимни извори из норвешке обавештајне службе.

Руска подморница (Фото: Риа)

Како је објављено масовна вежба руских подморничарских снага укључује и тестирање новог оружја, као и координисано деловање или самостално оперисање појединих класа подморница пре свега нуклеарних. Вежба ће такође тестирати способност Сједињених Држава и НАТО снага да прате најновије руске нуклеарне подморнице приликом њиховог проласка кроз ГИУК (Греланд-Исланд-Јунајтед Кингдом) одбрану сачињену од мреже пасивних сонара и улазак у воде Атлантика. 

У случају да успеју неопажено да прођу кроу ГИУК одбрану имаће велику шансу да нестану у дубинама Аталнтика и започну опасну мисију игре мачке и миша са америчким подморницама, да што дуже остану неоткривене и изведу фиктивни напад на НАТО бродове, америчку 1. и 2. флоту и изврше напад на копнене циљеве у Сједињеним Државама.

Норвешки медији саопштавају да њихова обавештајна служба има приближне локације где се налазе руске подморнице. Две нуклеарне подморнице примећене су западно од Медвеђег острва између Свалбарда и Финнмарка, најсевернијег копненог дела Норвешке. Две подморнице су виђене јужно и источно од гореспоменутог острва, које чувају улаз у источни део Баренцовог мора. Док су још две нападне нуклеарне подморнице класе Сиерра ИИ примећене северном делу Норвешког мора. Норвешки обавештајци сматрају да су то привремене локације, као и да ће вежба трајати наредна два месеца.

Интересантно је да важну улогу у овој вежби имају нападне подморнице класе СиерраИИ које имају труп од титанијума што им омогућава да роне на великим дубинама, а пре неколико година прошле су ремонт и сада су много тише, односно смањена је бука с чиме је отежано њихово откривање у дубинама.

Циљ подморница Северне флоте је доћи у Аталнтик без да су откривени. Иначе флота је испловила из матичних база Западна Лиса и Литсаја Губа под водом како би испловљавање прошло неопажено.

Норвешки обавештајци тврде да заправо са овом операцијом руски председник Владимир Путин жели да покаже Сједињеним Државама и двема флотама које покривају Атлантик пре свега 2. флоти да су њихове подморничке снаге у стању да неопажено приђу америчкој обали. Како је рекао један од неименованих морнаричких обавештајаца " Русија жели да покаже да Аталнски океан више није Америчко море и да су поново у стању да дођу пред обале САД као у време Совјетског Савеза.

Подсетимо, некадашњи Совјетски Савез покренуо је сличну војну вежбу 1985. уочи одласка у пензију оца модерне Совјетске морнарице адмирала Сергеја Горшкова, који је одлучио својим љутим ривалима Американцима да покаже лекцију из поморксе тактике и које су могућности руских подморница за које је запад говорио да су очајних конструкција.

Циљ операције осим учење Американаца лекцији из поморске тактике био је и подизање морала совјетским подморничарима после серије несрећа на класичним дизел-електричним и нуклеарним подморницама.

Адмирал Горшков, извођење операције поверио је тадашњем команданту 33. дивизије подморница Северне флоте, капетану 1 ранга Анатолију Савченку. Савченко је приступио планирању операције “Апорт” с циљем, да се америчка подморничарска флота нађе у кратком року, на одређеном подручју, једновремено са јаком групацијом совјетских подморница. Требало је довести групацију својих снага испред Источне обале САД. Севченко је морао предвидети реакције Атлантске команде НАТО, открити руте којима се крећу стратешке нукеларне подморнице наоружане балистичким ракетама, правилно препознати процедуре амерички нападних нуклеарних подморница, руте лета америчких противподморничких авиона и покривеност Аталнтика сонарима СОСУС. У рано јутро 29.маја 1985 четири подморнице класе Вицтор ИИ и ИИИ бројева К-229, К-324, К-488 и К-502 напустиле су своју матичну базу у Западној Лиси. Њима се на путу придружила и пета подморница К-147, класе Виктор И, из састава 3. дивизије која је испловила из базе Гремихика. Подморнице су 16 на 17.јун 1985 неопажено прошле НАТО- ову ГИУК одбрану и окупиле се према предвиђеном плану у Њуфаундлеском басену.

Значајан резултат операције АПОРТ, јесте да су откривена два патролна подручја америчких нукеларних подморница (носача балистичких ракета) и два оперативна подручја деловања америчких нападних подморница.Такође, су прикупљене и значајне информације о тактици деловања америчких патролних авиона П-3. Такође, је утврђено да би совјетске подморнице класе Виктор морале бити удаљене највише миљу од америчке нукеларне подморнице, која плови у патролном режиму, са малим бројем окретаја пропелера, да би биле у стању открити је. Операција  АПОРТ је показала да се Совјетске подморнице могу кретати уздуж Источне обале САД-а , а да не буду откривене, од технолошки “супериорније“ морнарице.

Руска авијација спроводи завршне ударе на терористе у Идлибу – Следи ли и копнена кампања?  Прочитајте ОВДЕ   анализу.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА