Најновије

АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА РИКЕР ПРОТИВ ПРОМЕНА ГРАНИЦА: Ставови неких лидера о Западном Балкану као из 19. века

“Нисмо фокусирани на питање промене граница”, изјавио је Филип Рикер, помоћник америчког државног секретара.

Филип Рикер (Фото: Јутјуб)

Одговарајући на питање да ли страхује од могућности "домино ефекта" у региону Западног Балкана у случају да до промене граница дође, Рикер је навео:

"Мислим да сте заокупљени идејом промене границе. То није оно на шта смо фокусирани овде. Фокусирани смо да две земље нађу пут напред и унапред смишљене идеје како би могло да се нађе решење, није начин да се то ради. Заиста мислим да је изговор других да се не напредује када се фокусирају на ствари које смишљају унапред", казао је он.

Рикер је додао да су преговори преговори и у дијалогу је реч о томе.

"Сести и разговарати о могућностима, стварању поверења између две земље. И зато смо понудили наше дипломатске услуге, специјалног представника, специјалног изасланика председника да се помогне у премошћавању и надамо се сарадњи с европским колегама да померимо напред цео процес и регион за бољу будућност свих који тамо живе", казао је Рикер.

На питање, да ли САД подржавају идеју промене граница одговорио је да САД подржавају две земље у томе да раде заједно и да кроз дијалог нађу пут напред из садашње ситуације.

"То ће понудити боље могућности људима у Србији, људима на КиМ и у целом региону. Искрено, то је добро и за Европу и то је добро, по нашем мишљењу, за ширу трансатлантску породицу народа да могу ићи напред у стабилној, безбеднијој ситуацији. И опет, реч је о будућности свих људи у региону и наредних генерација".

Рикер је рекао и да није упознат са "специфичним плановима" у вези с могућом новом мировном конференцијом по питању косовско-српских односа.

"Нисам упознат са специфичним плановима. Две стране треба да виде шта могу да ураде заједно. Имали смо недавно изборе на Косову, чекамо да се на крају образује влада. То је очигледно важан корак у процесу напред. Процес дијалога је био веома важан у прошлости, помогао је у решавању одређених питања и желимо да видимо да се обе стране заједно врате за сто, да се врате дијалогу", казао је помоћник државног секретара.

Он је навео и да верује да Косово и Србија имају вољу за постизање дијалога, те да су САД ту да подрже процес.

"Ми подржавамо дијалог Косова и Србије од самог почетка. Подржавамо напоре Европске уније и покушавамо да будемо партнери у тим напорима. Мислим да је државни секретар САД Мајк Помпео показао то унапредивши Метјуа Палмера, једног од мојих заменика у специјалног представника за Западни Балкан, и тиме директно указао на фокус који имамо у региону", казао је амерички званичник.

Он је додао да је и председник Доналд Трамп подржао то именовањем амбасадора САД-а у Немачкој Ричарда Гренела за специјалног председничког изасланика за мировне преговоре Србије и КиМ како би додао политичку димензију која указује да ми верујемо да је ово важан процес и да ће САД урадити оно што може да помогне тај процес.

Прочитајте ОВДЕ шта кажу Британци о резолуцији 1244.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА