Најновије

АМЕРИКА ОСПОРАВА РУСИЈИ ДА ПРИСТУПИ Г7: Ово је главни разлог!

Комитет за међународне послове Представничког дома Конгреса САД усвојио је резолуцију којом се забрањује Русији да учествује на сусретима Групе седам најразвијенијих земаља (Г7), наводи се у саопштењу на сајту једног од аутора документа - конгресмена Албија Сајреса.

Самит Г7 (Фото: Flickr)

Истовремено, наводи се да Русија не би требало да има приступ групи Г7 док „не буде поштовала територијални интегритет својих суседа и придржавала стандарда демократских друштава“, преносе РИА Новости.

Г7 укључује Немачку, САД, Канаду, Јапан, Француску, Велику Британију и Италију.

1998. године формат се проширио и на Русију. Међутим, након повратка Крима у састав Русије, чланови клуба су одбили да дођу на самит у Сочи, те су се окупили у Бриселу у формату Г7.

Раније је Доналд Трамп обећао да ће позвати Владимира Путина на следећи састанак Г7 који ће се одржати у Сједињеним Америчким Државама 2020. године. Према његовом мишљењу - има смисла разговарати о многим међународним питањима са Русијом.

Касније је француски председник Емануел Макрон рекао да лидери земаља учесница Г7 током последњег самита нису могли постићи консензус о позиву Русије у клуб, а немачки канцелар Ангела Меркел је повезала могућност обнављања формата Г8 са напретком у решењу сукоба у Донбасу.

Владимир Путин је заузврат нагласио да је Москва спремна за дијалог и да не искључује обнову формата Г8, али да то није само по себи циљ.

Вашингтон би да по други пут обмане Москву и наведе је да се једнострано разоружа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА