Најновије

ИСПЛИВАЛИ ПОДАЦИ О УБИЈЕНИМ СРБИМА: Ево колико је српских жртава убијено у ратовима деведесетих!

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да су у базу података Центра унесена 89.273 документа за 34.930 Срба убијених у протеклом рату у БиХ.

Војска Републике Српске (Фото: Јутјуб)

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске извештај о анализи и плану активности о питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина, Којић је рекао да овде није реч о именима, презименима и обичним бројевима, већ о персоналним досијеима сваког лица појединачно.

Којић је подсетио да је Републички центар извештајном периоду реализовао Пројекат пописа и евидентирања српских жртава у протеком рату у периоду од 1991. до 1995. године, истичући да се тренутне активности спроводе на припреми и публиковању резултата.

Када је ријеч о прикупљању доказне документације, Којић је навео да је Републички центар наставио са прикупљањем, истичући да се тренутно у поседу Центра налази више од четири милиона страница.

– Настављен је активан рад на прикупљању чињеница и доказа о женама жртвама рата српске националности. У бази података Центра унесено је 1.775 имена жена од којих су већина биле жртве сексуалног злостављања и других облика тротуре – рекао је Којић.

– Истражујући ратне злочине Петог корпуса такозване Армије БиХ, Републички центар активно је две и по године сарађивао са поступајућим тужиоцем и радио на прикупљању документације и обезбеђивању сведока. Овај предмет је у судском поступку јер је потврђена оптужница против команданта тог корпуса Атифа Дудаковића и још 16 лица – рекао је Којић.

Мир, стабилност и сарадња у региону приоритети Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА