Најновије

О мистеријама, легендама и потрази за бесмртношћу на промоцији романа Харија Слипичевића

У књижари Делфи у СКЦ-у одржана је промоција књиге „Кључ бесмртности“ Харија Слипичевића. Осим аутора, о роману је говорио и уредник Срђан Крстић. У разговору је активно учествовала и публика, која је имала много питања за аутора, јер је тема потраге за бесмртношћу одувек интригантна.

Фото-Лагуна

„Кључ бесмртности“ је напет роман о путовању кроз мистериозни свет најчуваније тајне у историји. Води нас кроз савремену потрагу за Књигом која је под заштитом моћног клана Птолемеида. Кроз сплет историјских мистерија, легенди, акције и интриге, за њом трагају тајна друштва, безбедносне агенције, религијски фанатици и владе модерних држава. У причу се на свој тридесет и трећи рођендан уплиће Мек Луит, научник и боем, који и не слути шта га све повезује с египатским богом Озирисом, првим чуварем Књиге мртвих.

 

Уредник Срђан Крстић сматра да је највећа вредност књиге „Кључ бесмртности“ то што може да привуче љубитеље најразличитијих књижевних жанрова, иако је у суштини реч о авантуристичком роману. „То је, пре свега, прича о томе да историју можемо да посматрамо и на другачији начин. Ова књига покушава из другог угла да ослика историју на коју смо навикли и да покаже да се многе ствари о којима ми и не знамо одвијају у потрази за кључем бесмртности. Та потрага може да се схвати буквално, као потрага јунака за Књигом мртвих, али може да се схвати и пренесено као жеља да се живи заувек, што вероватно јесте покретач многих историјских збивања. Харију честитам и као уредник и као писац на неким ванредним описима. Мене је посебно фасцинирао опис некадашње Александрије, јер она је данас под водом.“

 

Хари Слипичевић нам је открио како је дошао на идеју да се у свом роману бави баш потрагом за бесмртношћу. „Сви јунаци наше историје, и позитивни и негативни, од Цезара преко Наполеона до Хитлера, жудели су за бесмртношћу. Ја сам се вратио дечаку у себи, ономе коме је смрт још веома далеко и који у својој соби машта о томе како био било лепо да можемо вечно да живимо. Али на крају сам дошао до закључка да је кључ бесмртности заправо близу нас. Ја сам га у књизи провукао кроз историјске догађаје, али ако зађемо у поље психологије, видимо да сваки човек мора да зарони дубоко у себе да би дошао до одговора на питање где се налази кључ бесмртности. На промоцији ове књиге у Мостару, испод сваке столице ставио сам флашице воде и рекао да је то еликсир за вечни живот. Људи су поверовали да је заиста у питању еликсир и понели су те бочице кући, а неки су чак замолили да добију још неколико комада. Дакле, кључ бесмртности се некад налази испод наше столице, док га ми тражимо на другом континенту. Сваки човек има свој клуч бесмртности, а највреднији кључ је живот вредан сећања.“

 

Писање је подразумевало доста истраживања, дуго је трајало трагање за подацима о окултизму, тајним друштвима, о градовима, музејима, храмовима, Александријској библиотеци… Али Хари Слипичевић је уживао у свему томе и већ увелико ради на наставку књиге, јер је замишљено да прича о потрази за бесмртношћу буде трилогија.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА