Најновије

TEOДОРОВИЋ ПОНОВО ДИГАО СРБИЈУ НА НОГЕ: Јадни су председник и земља која плагирани докторат брани на суду (ВИДЕО)

"Јадан је председник државе, јадна је земља која брани докторате судским споровима. Докторати су академска ствар у читавом свету, докторати су ствар знања, професионалног морала и честитости", казао је у Новом дану академок Душан Теодоровић, а с њим се сложила професорка Биљана Стојковић са Биолошког факултета у Београду.

Душан Теодоровић (Фото: Јутјуб)

Говорећи о даљим корацима и процедури око доктората Синише Малог, као и продужењу рока за коначну одлуку о докторату, Теодоровић каже да се очигледно пази да се не направи ни најмања процедурална грешка како Синиша Мали не био покренуо поступке пред Управним судом.

"Мени је важно шта ће Универзитет рећи четвртог или када истекне рок. Важно је да Универзитет јасно стане на страну онога што је ствар академске честитости. Морамо изаћи из зоне комфора. Требало би да престане да нас је брига и да јасно урадимо оно што треба. Мали има право на жалбу, али мислим да то не треба да нас је брига. Да ли ће да иде на суд и на који начин ће Универзитет да решава прболем, то не сматрам важним", истакла је Стојковић.

Говорећи о одлуци наставно-научног (НН) већа ФОН-а да усвоји извештај Етичке комисије, којом се предлаже јавна осуда Малог, она каже да професори ФОН-а јесу били храбрији и да се на већу четири сата расправљало. Она, међутим, оптужује декана ФОН-а за "перфидну игру", како би се дошло у ситуацију да се НН веће уопште не изјашњава о томе да ли је у питању плагијат или не.

"Њима није био понуђен изваштај о коме би они могли да гласају за плагијат, већ извештај Етичке комисије који говори о јавној опомени. Они су то успели да подигну на јавну осуду и на томе се завршило. Сумња се да је то перфидна игра коју је направио декан са неким вештим саветодавцима", напомиње Стојковић.

Теодоровић додаје да се део професора и даље нечасно и кукавички понаша, а за стручну комисију ФОН-а каже да је састављена од људи "покупљених по региону".

"Ако их претражите по базама података, видећете да су то људи чији је индекс научне компетентности близак нули. Пронађена је комисија која је спремна да потпише стручни извештај. А Етичка комисија наставља бирократску игру", рекао је Теодоровић и додао да сваки просечно образовани грађанин може да види да је у питању плагијат, али да треба честитости и моралности да се то и каже.

Стојковић објашњава да је "врућ кромпир" пребачен на Етички одбор Универзитета, који ће донети коначну одлуку и који има ингеренције да каже да ли је докторат плагијат или не.

"Боље да је ФОН остао нем. Јер ово је смишљена акција да се цела ствар пролонгира. Декан ФОН-а није хтео да заказује НН веће, али се онда нешто променило током викенда, па је онда заказано. Свакако је последња реч на Етичком одбору", каже професорка Биолошког факултета.

Теодоровић додаје да "ми итекако знамо да то јесте плагијат", подсећајући да је 800 професора Београдског универзитета то потписало.

"Насупрот њима имамо малу групицу људи која се послушнички понаша према режиму, која је научно некомпетентна. Мали је велики део украо са енглеског. Поједини чланови стручне комисије не знају енглески. Поједини чланови су оптужени да су продавали испите студентима па су због тога изгубили право да буду профсори Уноиверзитета", напомиње академик.

Говорећи о одговорности учесника целе ове афере, професорка Стојковић каже да је одговорност на члановима комисије, али и НН већа јер свака дисертација пролази кроз веће пре одбране.

Теодоровић одговорност приписује професору Драгану Ђуричину са Економског факултета, који је био члан комисије, али и на остале чланове.

"Колико ја знам, чини ми се да је ментор на Економском факултету требало да буде професор Ђуричин, а он је био спољни сарадник комисије на ФОН-у. Професорка Барјактаровић, супруга председника америчког фудбала у Србији, који је добио донацију града 2014. године за развој америчког фудбала. Одговоран је свакако професор Мартић, некадашњи декан ФОН-а, а сада председник Управног отпора Путева Србије", наводи Теодоровић.

Прочитајте ОВДЕ како је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко стао у одбрану Срба.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА