Најновије

"БЕЛА КУЋА ПОСЛАЛА ДОБАР СИГНАЛ" Професор вашингтонског универзитета o решавању косовског питања

Едвард Џозеф, предавач на вашингтонском универзитету Џонс Хопкинс, сматра да је намера Беле куће да предложи амбасадора САД у Немачкој Ричарда Гренела за специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине добар сигнал, јер је реч о дипломатском представнику у земљи која је кључни играч у решавању питања Косова и има јасно изражен став против размене територија.

Бела Кућа/КиМ (Фото: Pixabay/Правда)

- Дакле, он није само амбасадор, већ човек који има везе у немачкој влади, а ја верујем да је то још једна позитивна ствар. Зато што је амбасдор Гренел упознат са бригама Немачке у вези са поделом Косова или разменом територија, коју многи, укључујући и мене и регионалне лидере, сматрају опасном и дестабилизујућом - рекао је Џозеф за Глас Америке.

Џозеф, каже да је рано рећи да ли би именовање Гренела значило покушај САД, које се не противе размени територија, да "омекшају" став Немачке.

- Реч је о сигналима, не треба да доносимо закључке преурањено. Али, за мене је добар сигнал то што је Гренел упознат са бригама Немачке у вези са решењем, које су, између осталих, заговарали и бивши саветник за националну безбедност у Белој кући Џон Болтон и шефица европске дипломатије Федерика Могерини. Надам се да је добро разумео и уважио разлоге због којих брине Немачка, јер су то валидни разлози - сматра Џозеф.

Он истиче да одлука Беле куће да предложи изасланика за преговоре Београда и Приштине показује озбиљан интерес администрације да се позабави тим питањем, упркос другим и интерним и међународним кризама.

Џозеф наводи и да не види да постоји било какав сукоб Беле куће и Стејт департмента, који је пре нешто више од месец дана именовао свог специјалног представника за Балкан, заменика помоћника државног секретара за Европу Метјуа Палмера, с обзиром да је и Гренел дипломата и да долази из Стејт департмента.

Ево шта је Тачи рекао о посети Гренела! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА