Најновије

ПРОЦУРЕЛИ ДОКУМЕНТИ РУСКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ: Милошевићу 1999. Руси нудили спасоносни план против НАТО, он их одбио и...

Владимир Квачков, легендарни пуковник специјалних снага руске обавештајне службе ГРУ, стигао је у Београд у пролеће 1995. са спасоносним планом за Србију. Милошевић му се захвалио и одбио понуду!

Милошевић (Фото: Јутјуб)

Како наводи руски медиј, упркос томе што је Јељцинов режим био спреман да се приклони мишљењу земаља НАТО, руске тајне службе стале су у заштиту Срба, својих традиционалних савезника, због чега је у помоћ Београду стигао пуковник Квачков не би ли припремио српске специјалне јединице за предстојећи обрачун са НАТО.

- Квачков и официри специјалних снага ГРУ веровали су да ће пре или касније НАТО авиони бомбардовати Србију и Београд. Према његовој процени, најприкладније је било да се НАТО авиони униште у бази „Авијано“, на територији Италије. За искусне службенике ГРУ попут Квачкова, то је био прилично очигледан план, стога су заједно са Србима припремали саботажу у Италији - наводи руски сајт.

Међутим, како се даље тврди, Слободан Милошевић, тадашњи председник Србије, одбацио је ту идеју, а разлог који се наводи је то да је веровао да може да се договори са Западом, као и да Американци ипак неће бомбардовати Србију.

- Квачков је буквално прогнан из Београда и вратио се у Москву, а како је време показало, Милошевић није био у праву. Могуће је да је касније зажалио, али било је прекасно - закључује се у тексту који је објавио руски медиј. 

Дипломата и некадашњи блиски сарадник покојног Слободана Милошевића, који је између осталог био задужен за сарадњу са Русијом, изјавио је за Ало да је врло изненађен написом руских медија. 

-Не могу ништа да тврдим, али бих указао на то да је реч о таблоиду који објављује текстове са прозападном тенденцијом који руске патриоте често злоупотребљава како би им прикачио завере, а генерал Квачков је веома погодна особа за то. Већ је познат као екстремни патриота, хапшен је два пута, за атентат на руског политичара и привредника Анатолија Чубаиса 2005. године и за припрему оружане побуне. Прозападно оријентисане струје могу лако да га злоупотребе јер се и у Русији води сложена унутрашња битка. Али чак и да је дошао и сугерисао тако нешто, говоримо о 1995! Години "Олује", Сребренице и Дејтона. Да ли би ико разуман тада овде могао да замисли да Србија бомбардује италијанске аеродроме у Европи? Нисмо смели да интервенишемо у Крајини, а не у Европи. Друго, ако је и био овде, стварно је питање да ли је Милошевић уопште знао ко је Квачков у Србији, а не да је одбио његову помоћ. Као блиски председников сарадник о томе чујем први пут - изричит је саговорник. 

Ко је пуковник Владимир Квачков

Владимир Васиљевић Квачков је бивши пуковник "Спецназа", који је средином деведесетих био на челу одељења за специјалне операције ГРУ. Током истраге и суђења, од релативно непознатог пензионисаног пуковника специјалних снага постао је јавна личност, коју су многи сматрали народним осветником и херојем. Из војне службе повукао се 1998, након чега је постао научни сарадник у Центру за војна и стратешка истраживања у Министарству одбране Русије на теорији и пракси модерног герилског ратовања. Према новинама "Росијскаја газета", Квачков је 1999. током НАТО бомбардовања СРЈ предочио Слободану Милошевићу план "алтернативног рата", који је Милошевић, према истом извору, похвалио, али и одбио.

Са Србијом договорено да буде центар за мигранте. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА